Administracions Públiques

La legislatura de l’estabilització dels empleats públics a Catalunya

"Amb el Govern de la XIV legislatura, ja hauran passat de temporals a fixes més de 45.000 llocs a finals del 2024"

Josep Maria Palau i Arnau
Josep Maria Palau i Arnau

La transformació dels llocs de treball públics en estables és rellevant. En primer lloc, per a l’organització, que pot comptar amb moltes més persones que poden aportar un nivells de responsabilitat superior i uns compromisos temporals més llargs en cada lloc concret. En segon lloc, per a cada persona, que després d’anys d’incertesa i patiment per unes oposicions que mai arribaven, en les quals hi podia perdre la feina, finalment ha vist estabilitzat el seu horitzó personal i vital.

El personal adscrit als Departaments de la Generalitat de Catalunya, els seus organismes autònoms administratius i l’Institut Català de la Salut sumen actualment 166.000 empleats públics, dels quals fins ara 59.000 d’ells (un 35,5%) estaven en un lloc de treball temporal. Amb el Govern de la XIV legislatura, sumant el concurs de mèrits, el concurs-oposició i les convocatòries ordinàries ja hauran passat de temporals a fixes més de 45.000 llocs a finals del 2024, amb el qual, tot i el creixement de nous llocs, ja només en quedaran uns 14.000 de temporals, és a dir aproximadament el 8% del total de la plantilla. A més a més, milers de llocs que també s’estan estabilitzant en les administracions locals de Catalunya, en base a la norma bàsica estatal d’estabilització de la qual tant el Govern de Catalunya i el grup parlamentari d’ERC al Congrés i al Senat, en coordinació amb la Plataforma d’Interines, se’n poden sentir plenament co-partíceps.

També s’han posat bones bases en d’altres reptes, com ara el Decret Llei que facilita la promoció interna i l’accés a un lloc per part dels aprovats sense plaça. O la Llei d’ocupació pública de Catalunya, que promourà la simplificació de l’estructura de cossos i escales, redefinirà els llocs de treball públics dotant-los de més polivalència, facilitarà mecanismes de mobilitat i permetrà establir nous perfils professionals i sistemes de reclutament i selecció més àgils. També facilitarà una millor avaluació de l’assoliment i una millor combinació de les modalitats de treball presencial/telemàtic, àmbits en els quals cal continuar treballant-hi.

 

Josep Maria Palau i Arnau

President de la comissió sectorial d’Administracions Públiques

Esquerra Republicana

aapp@esquerra.cat