Medi Ambient i Energia

Quines polítiques ambientals hem d’impulsar des del món local?

"El món local és el principal actor en moltes de les polítiques adreçades al medi ambient: aigua, residus, biodiversitat, energia, model de poble/ciutat i canvi climàtic"

Antoni Ferran i Txell Valladares
Antoni Ferran i Txell Valladares

El món local és molt gran i molt divers. Comprèn uns pocs municipis grans, uns quants de mitjans i la immensa majoria que són petits i molt petits, a més de les Entitats Municipals Descentralitzades. Però també comprèn Vegueries, Diputacions, Àrees Metropolitanes, Consorcis, Mancomunitats i Consells Comarcals.

El món local és el principal actor en moltes de les polítiques adreçades al medi ambient. I és per aquest motiu que cal tenir uns principis rectors clau:

1. Aigua. Posar el focus en l’estalvi i eficiència. Evitar les pèrdues de xarxa. Potenciar pous i treballar per tenir els aqüífers en bon estat. Fer una ordenança d’estalvi i eficiència de l’aigua. És prioritari reduir el consum d’aigua i el món local ho pot exemplificar apostant per una jardineria de molt baix consum on només regui la vegetació en els dos primers anys i fer-ho sense regar amb aigua potable, apostant per sistemes de poda no agressius i que respectin l’evolució del vegetal, apostant per la lluita biològica per a fer front als problemes de salut vegetal, introduint espècies adaptades a les condicions bioclimàtiques del lloc i que suportin bé les situacions d’estrès hídric. Promoure habitatges i edificis amb sistemes d’aigües grises.

2. Residus. Posar el focus per reduir la producció de residus i assolir el Residu Zero, un mínim del 65 % de recollida selectiva i un nivell d’impropis en la fracció orgànica (restes de menjar) inferior al 5 %. Implantar sistemes d’alta eficiència (sistemes de contenidors tancats o porta a porta domiciliaris i comercials). Promocionar la compra en envasos propis. Implantar la taxa justa per incentivar la reducció de residus.

3. Biodiversitat. Posar el focus en potenciar i millorar la biodiversitat en els espais verds urbans, en l’arbrat viari, afavorint la fauna urbana, potenciar una xarxa de connectors verds urbans que complementi els connectors de caire territorial.

4. Energia. Potenciar les comunitats energètiques locals. Assolir el 100 % de sostres solars dels edificis i equipaments municipals. Promoure els punts de recàrrega per vehicles elèctrics i apostar pels vehicles elèctrics en les flotes municipals.

5. Model de poble, de vila o de ciutat. No promoure més el model de ciutat jardí o d’habitatges unifamiliars isolats amb jardí i piscina. Potenciar “el carrer de poble” i la ciutat dels 30 minuts. Apostar pel comerç de km 0. Apostar per la rehabilitació.

6. Adaptació al canvi climàtic. Habilitar refugis climàtics per atendre els episodis de temperatures extremes que es produiran de manera cíclica. Potenciar i promoure l’aïllament dels edificis i habitatges.

 

Antoni Ferran i Mèlich, president de la sectorial de Medi Ambient i Energia
Meritxell Valladares, secretària general de la sectorial de Medi Ambient i Energia
mediambient@esquerra.cat