Política Territorial

La ciutat, territori de reptes compartits

"Caldrà generositat, confiança i recuperar l’urbanisme com a eina política de transformació social, i no com a eina electoral"

Josep Maria Boronat
Josep Maria Boronat

La cerca del famós “model de ciutat” és un tema recurrent a les nostres ciutats cada cop que arriben les campanyes electorals. Uns models que intenten contraposar-se enlloc de buscar el denominador comú que permeti afrontar la transformació que els nostres municipis necessiten per tal d’assolir els reptes actuals i futurs. Reptes que són compartits per la majoria de les ciutats, però que són afrontats amb receptes diverses.

Unes receptes que han de ser implementades amb el màxim rigor, per tal de minimitzar les externalitats negatives, que són difícilment extrapolables d’una ciutat a una altra, i que tenen uns objectius comuns i compartits que caldria afrontar conjuntament de manera interdisciplinar, en xarxa i en diverses escales.

Siguin quines siguin les solucions aplicades totes haurien d’anar enfocades a donar una resposta clara als cinc reptes urgents que pateixen el conjunt de les ciutats:

  1. Fer front a l’emergència climàtica, establint mesures eficients que permetin augmentar la resiliència de la nostra ciutat, augmentant el verd, rehabilitant el parc existent, i apostant fermament la per la regeneració urbana dels teixits existents.
  2. La millora de la salut, tant la física com la mental, apostant per la mobilitat activa de les persones i cercant mesures per tal de disminuir la contaminació de les nostres ciutats.
  3. El canvi de model productiu que ha de tendir cap a la diversificació per tal de garantir una ciutat mixta. Apostant clarament per una economia productiva multiescalar que garanteixi un treball digne i de valor afegit al conjunt de la ciutadania.
  4. La fractura social. La transformació social ha d’arribar arreu de la ciutat i de la metròpolis per tal de generar espais d’oportunitat que permetin oferir alternatives per empoderar als més vulnerables i garantir l’accés a un habitatge digne a tota la ciutadania.
  5. Garantir l’accessibilitat i disminuir l’excés de trànsit. Implementant mesures de millora del transport públic, tant a nivell de finançament, com a nivell de desplegament. Apostant per una regulació efectiva i coherent del repartiment a domicili amb plataformes logístiques, del “click & collect” i aplicant les taxes específiques necessàries.

Caldrà generositat, confiança i recuperar l’urbanisme com a eina política de transformació social, i no com a eina electoral. Només des del consens polític i social, podrem abordar aquests cinc reptes de manera efectiva i implementar les mesures necessàries per aconseguir la transformació que les nostres ciutats necessiten.

 

Josep Maria Boronat i Pujals, assessor d'Urbanisme i Habitatge al Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i vocal de la sectorial de Política Territorial i habitatge.