Política Territorial

Mobilitat en clau local

"Volem uns municipis republicans més habitables, saludables i justos per a tothom, i creiem que la mobilitat sostenible és una de les claus per aconseguir-ho"

Myriam Moysset Gil
Myriam Moysset Gil

Les propostes d’Esquerra Republicana sobre mobilitat a les properes eleccions municipals 2023 són molt concretes i diverses, eficients i accessibles per a tothom, i posen l’èmfasi en la planificació, la gestió i l’educació per una mobilitat en transport públic. Cal descongestionar i ser més sostenibles en els desplaçaments de persones i mercaderies per fer front al canvi climàtic i millorar la qualitat de vida a les viles i ciutats catalanes.

Quant a la planificació cal destacar l’elaboració de plans i pactes per a la mobilitat urbana sostenible. Perquè l’única manera de fomentar la micromobilitat segura pels usuaris i vianants és amb una bona gestió del teixit urbà, endreçant l’ús de la bicicleta i el patinet elèctric, per exemple, creant una xarxa de carrils bici segurs, connectats i implementant-los de forma segregada en les vies més transitades. I amb més inversió en educació, per exemple, amb campanyes sobre seguretat viària o l’impuls de tallers o seminaris als centres educatius. Guanyar en seguretat viària implica també la creació de passos de vianants més segurs i millorar la senyalització dels carrers.

Proposem crear espais per a vianants establint carrers per a ús preferent o exclusiu, amb plataforma única per garantir l’accessibilitat i suprimir així les barreres arquitectòniques.

Apostem per una xarxa de transport públic eficient i accessible, amb autobusos i trens elèctrics, amb una millor coordinació entre les línies i una major freqüència, amb l’objectiu d’incentivar la seva utilització a través de tarifes socials i reduccions per a determinats col·lectius. Cal connectar per mitjà del transport públic el centre urbà amb els polígons industrials o dignificar les parades de transport públic col·lectiu pel que fa a seguretat, comoditat i informació.

Finalment, assenyalem la promoció de la mobilitat elèctrica com a forma per reduir les emissions de CO2 i la contaminació atmosfèrica. Per això, proposem la instal·lació de més punts de càrrega per a vehicles elèctrics i la promoció d'incentius fiscals per a la ciutadania que adquireixi aquest tipus de vehicles.

Volem uns municipis republicans més habitables, saludables i justos per a tothom, i creiem que la mobilitat sostenible és una de les claus per aconseguir-ho.

 

Myriam Moysset Gil

Directora de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya