Política Territorial

Sí a treballar pel país amb uns pressupostos, sempre

"Desencallar uns pressupostos implica poder treballar amb més garanties i fermesa per les persones i pel territori, en definitiva treballar per la Catalunya sencera"

Elena Rodríguez Armalé
Elena Rodríguez Armalé

L'aprovació d'uns pressupostos sigui en l'àmbit local o de país sempre comporta disconformitat per una part de la població, a vegades per discordança política, però moltes vegades ve motivat pel propi desconeixement dels mateixos.

Penso que és bo que se'n parli, però amb el màxim d'informació i aquí és on entra el govern de manera estratègica: cal explicar les vegades que faci falta que aquests pressupostos són per a millorar la vida de cadascun i cadascuna de les persones que viuen a Catalunya. Potser ens hem de fer, fins i tot, pesats però s'ha de fer arribar el missatge que treballar amb uns pressupostos aprovats ajuda al bon funcionament d'un país, un país, recordem, que està sortint d'una pandèmia, amb una crisi econòmica i en situació d'emergència climàtica.

I tant de bo poguéssim disposar de les plenes competències com a país per a poder fer una bona inversió en infraestructures, en habitatge, en cultura, en sanitat, en el que volguéssim però sobretot com volguéssim. I tant de bo poguéssim invertir en Rodalies el que li cal per a poder tenir una xarxa ferroviària com es mereix Catalunya, i tant de bo poguéssim decidir quina és la millor inversió i la millor estratègia per a la renovació de l'aeroport de Barcelona, i tant de bo...i així m'hi podria estar hores i hores nomenant tants de temes ... però tornem al fil dels actuals pressupostos.

En aquests pressupostos el Departament de Territori és el 4t departament en inversió amb 4.580 M€ pressupostats dels quals 3.127 M€ aniran destinats a la millora del transport i 572 M€ a l'habitatge per a garantir l'accés a l'habitatge a persones i famílies més vulnerables. Només que les 1.500 famílies que es troben a la mesa d'emergència es puguin reallotjar (25 M€ pressupostats) o que augmentem el parc públic d'habitatge (180 M€ pressupostats) ja serà un èxit més assolit.

I això també passarà en la resta d'àmbits relacionats amb la vertebració del territori: només que comencem a endreçar-lo de manera sostenible (51 M€ pressupostats en ordenació del territori i urbanisme), comencem a promoure les relacions entre municipis i el territori per evitar la desigualtat urbana i el despoblament, només que comencem a impulsar la mobilitat col·lectiva i connectada i que reforcem el transport públic sobretot entre les ciutats més allunyades (271 M€ de pressupost per carreteres i 259 M€ en infraestructures ferroviàries), ja em dono per satisfeta.

Crec fermament que uns pressupostos aprovats ens ajudaran com a país. Desencallar uns pressupostos implica poder treballar amb més garanties i fermesa per les persones i pel territori, en definitiva treballar per la Catalunya sencera.

 

Elena Rodríguez Armalé

Vocal de la sectorial de Política Territorial i Habitatge

Esquerra Republicana

territorial@esquerra.cat