Política Territorial

Habitatge renovable-renovat

Carla Habif
Carla Habif

“Casa i salut, casa i cures, són ara un binomi renovat que posen de relleu el que és la veritable gran infraestructura bàsica de país: el seu parc d'habitatges. Invertir en aquesta infraestructura és una proposta de reconstrucció econòmica amb ocupació local, de qualitat i estable; però també ha de permetre fer viable el canvi cap a un model energètic renovable i assegurar l'habitatge com a refugi enfront de la intempèrie.” Albert Cuchí.

En comunitat o de manera individual, l’ús de recursos naturals com el sol, el vent o la matèria orgànica per proveir el teu habitatge d’energia només et portarà coses bones: un planeta més net i un estalvi en la teva factura.

Actualment, les principals energies renovables amb les quals podem proveir les nostres llars són la solar (fotovoltaica o tèrmica), la mini-eòlica i la biomassa. En general, si aquestes instal·lacions es fan a nivell de la comunitat de veïns, es pot arribar a solucions més eficaces i completes. Passar-nos a les renovables de manera individual, també és possible.

Ara bé, és recomanable i necessari però quan volem arribar a les subvencions trobem titulars com aquest:

“Ara és el moment de rehabilitar el teu edifici o el teu habitatge. Amb les ajudes dels Fons Next Generation podràs reduir el consum energètic i estalviar en la teva factura, alhora que millores el confort a casa teva i el valor de l’immoble.”

Però quan arribes a la realitat, la subvenció màxima estimada a actuacions o obres de millora de l'eficiència energètica als habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars és de 3.000 € i amb un increment de 500 euros si l'habitatge es troba en una zona acústicament tensionada.

Programa 4: Ajuts a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges. En una rehabilitació integral d'un pis, al qual cal rebaixar el consum en un 30%, col·locant energies renovables, canviant fusteries i aïllant els murs tèrmicament per aconseguir l'exigència, parlem d'aproximadament 980€/m2 de rehabilitació. En una mitjana de 75m2 de l'HPO de tota la vida, la rehabilitació va dels 50.000€ a 75.000€, la incidència de la intervenció energètica és alta, també pel fet que seria impossible actualitzar l'habitatge energèticament sense actualitzar la instal·lació elèctrica i segurament lampisteria, a part de finestres i murs... La subvenció és del 40% sobre les actuacions energètiques fins a un topall de 3.000 o 3.500 euros.

I si ens traslladem al territori és encara pitjor. Imaginem-nos una unifamiliar aïllada, construïda als anys 60 en una de les tantes urbanitzacions escampades pel territori, a quatre vents amb parets exteriors de totxana, sense aïllar i que el gran problema són les humitats de condensació augmentant la insalubritat de l’habitatge.

Conclusió: hi ha molt poques sol·licituds de subvencions i l'administració no para de fer publicitat perquè sembla que a data d'avui no s'arribarà a gastar els diners europeus. És per pensar-hi....

 

Carla Habif

Secretaria general de la sectorial de Política Territorial i Habitatge

territorial@esquerra.cat