Medi Ambient i Energia

Per què les dones salvaran el planeta?

Txell Valladares
Txell Valladares

Totes les lluites transformadores s’han d’agermanar i reforçar mútuament i, és aquí, on les dones, que som capdavanteres i puntals, ja fa temps que hi som liderant també la lluita per salvar el planeta.

El llibre Per què les dones salvaran el planeta? (Diverses autores, 2019, editorial Raig Verd) és un recull d’articles de destacades veus feministes i ecologistes que evidencia que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Les dones apoderades arreu del planeta lideren els moviments per preservar el medi ambient, per tancar indústries contaminants, per la justícia energètica, per la justícia social, per un treball digne, per reduir la bretxa salarial, per la igualtat d’oportunitats, ..., una llarga llista de de lluites que estan profundament relacionades amb la lluita feminista. Perquè la lluita feminista vol també reconèixer l'opressió a la que els humans sotmetem a les altres espècies i al planeta. Una opressió, una explotació desenfrenada i enfollida, que ens ha portat a la situació de col·lapse actual, en la qual veiem perillar la vida en molts indrets del planeta. Només tenim un planeta, els recursos no són il·limitats, l’espoli continuat i desmesurat al qual hem sotmès la Terra i els seus habitants ja no té recorregut.

Les dones i els homes que formem part de la Sectorial de Medi Ambient i Energia, tenim una visió ecofeminista i la volem estendre a la resta de dones i homes d’Esquerra. Perquè els camps de batalla dels propers 25 anys seran el feminisme i l’ecologia, salvar el planeta per salvar la vida. Transformar la societat per poder seguir vivint en aquest planeta, trobar l’equilibri, la justícia social i climàtica, assolir la igualtat plena de tots els membres de la societat, i el respecte i protecció de la resta d’habitants del planeta.

L’ecofeminisme és la síntesi dels reptes més urgents que afrontem, volem dones formades, informades, lluitadores, amb opinió i capacitat d’influència. Volem que les dones valentes d’Esquerra formeu part de la lluita ecofeminista. Us hi apunteu?

 

Txell Valladares

Secretaria general de la sectorial de Medi Ambient i Energia