Medi Ambient i Energia

El preu de l'energia

Sara Bailac i Ardanuy
Sara Bailac i Ardanuy

L’augment del preu de la llum és en boca de tothom. Les empreses de l’oligopoli elèctric espanyol generen beneficis multimilionaris mentre les llars vulnerables veuen créixer les dificultats per fer front a preus desorbitats. L’accés a l’energia és un dret bàsic que es veu amenaçat pel model especulatiu espanyol on les portes giratòries reforcen la connivència entre els dos principals partits d’àmbit estatal i les elèctriques. El nostre país ha apostat decididament per garantir l’accés a l’energia, tot i les traves que afrontem cada cop que Catalunya decideix avançar en drets per a tothom.

La transformació verda és una de les grans apostes d’Esquerra Republicana en la que hem de transitar cap a un model energètic renovable, democràtic i de proximitat amb complicitat amb el territori i que garanteixi a tota la ciutadania l’accés a l’energia a preus assequibles. Una transició energètica que ens ha de permetre assolir els compromisos internacionals adoptats a la cimera COP26 sobre l’emergència climàtica i complir amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.

El preu de l’energia ve marcat per molts factors que han comportat un encariment a l’alça del preu de l’electricitat, entre ells el control geopolític dels combustibles i la situació de domini de l’oligopoli energètic espanyol. L’encariment del preu de l’energia s’ha vist agreujat arran del canvi de tarifa elèctrica aprovada per l’Estat el passat 1 de juny, en compliment de la directiva europea, que determina que el preu ve marcat per l’energia més cara, en aquest cas el gas. Tot plegat, ha conduit a un encariment del preu de l’energia que hem de revertir urgentment amb una aposta decidida per la transició energètica cap a les renovables i l’autosuficiència energètica de la ciutadania.

Esquerra Republicana, com partit ecologista i transformador, estem treballant des de fa temps per a la transició ecològica i energètica. El maig de 2019 vam presentar l’estudi La transició energètica a Catalunya en una jornada en la que es van exposar les principals línies estratègiques a seguir amb el futur renovable com a objectiu immediat, tal i com havíem fet en jornades anteriors com L’energia i els residus la República Catalana, així com d’altres per facilitar recursos al món municipal com la jornada Eines per la transició energètica local i la xerrada El potencial de les comunitats energètiques locals.

L’acció d’Esquerra Republicana també s’ha dut a terme a les cambres parlamentàries, als ajuntaments i al Govern. Al Parlament, amb l’impuls de la llei del canvi climàtic, la llei per afrontar la pobresa energètica i altres iniciatives. Al Congrés intentant incidir en la política energètica de l’Estat impulsant mesures per incrementar la competència del mercat elèctric, facilitar les condicions d'accés a l'autoconsum i recuperant la llei climàtica catalana que el TC va condicionar esmenant a l’alça l’espanyola. I al Parlament Europeu fent front comú instant a la Comissió Europea a moure fitxa davant l’increment dels preus de l’energia.

Al món municipal, també s’han posat en marxa múltiples iniciatives com el front comú dels ajuntaments davant Endesa per evitar els talls a les llars vulnerables, l’impuls de comunitats energètiques locals o la instal·lació de comptadors socials per a garantir els subministraments bàsics.

I a on més s’ha fet notar l’acció d’Esquerra Republicana per a la transició energètica és al Govern de la nova Generalitat republicana. Primerament, amb la mateixa constitució d’un Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la presentació del full de ruta per a la transició energètica a Catalunya. I seguidament, amb propostes decidides com l’anunci de la creació d’una energètica pública i la modificació del decret d’energies renovables que implica un Pla Territorial Sectorial d’Energies Renovables o la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica. I, anteriorment, els acords del Govern per afrontar la pobresa energètica.

La transició energètica s’està impulsant des de les institucions, però l’acció republicana també té un paper clau a través de l’acció social, l’autogeneració, el cooperativisme de consum i la corresponsabilitat ciutadana. Esquerra Republicana cooperem amb els moviments socials i ens posem al capdavant d’iniciatives com Desconnecta les elèctriques per a la presa de consciència del poder que tenim la ciutadania i empoderar-nos com a persones consumidores per fer possible el canvi de model.

La transició energètica cap a les energies renovables és una autèntica revolució del model de vida que vivim. Una transformació que combati l’emergència climàtica, que democratitizi el mercat de l’energia, que tingui en compte al territori i que situï les persones al centre, garantint l’accés a l’energia a tota la ciutadania.

Una transformació verda amb un clar impacte social que Esquerra Republicana volem liderar.

 

Sara Bailac Ardanuy

Vicesecretària general d’Acció Política

acciopolitica@esquerra.cat