Medi Ambient i Energia

Comunitat energètica local

Castelló de Farfanya: sostenibilitat i justícia social

Omar Noumri
Omar Noumri

A Castelló de Farfanya, hem treballat per la creació de la primera comunitat energètica municipal de Ponent i una de les primeres de Catalunya. Amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a 7 equipaments municipals que ens permetran reduir la despesa pública del municipi, alhora que repartir en forma d'autoconsum compartit amb els vilatans i vilatanes (i especialment amb aquells més vulnerables) l'energia verda produïda. Aquesta eina, que aproparà l'energia sostenible a la ciutadania, ens ha de servir per esperonar-nos i continuar teixint complicitats en aquest model de país que volem, no tan sols pel que fa al model energètic, sinó també pel que fa al model social i territorial.

És abastament conegut que aquest darrer any 2021 hem viscut l'augment del cost de l'energia fins a xifres de rècord, això, no només ha engrandit les desigualtats, sinó que a més ha posat de manifest que el model energètic actual està obsolet i que ara més que mai hem d'assolir amb fermesa els objectius de la transició energètica, que des d'ERC hem defensat sempre. Fa dècades que els científics parlen en termes de sostenibilitat i canvi climàtic sobre com aquest model energètic de consum obsolet està afectant els diversos ecosistemes del planeta, però amb aquest últim empitjorament de la crisi climàtica s'ha accentuat encara més en termes socials, en tremes de pobresa energètica.

Davant d'aquest model des d'ERC hem defensat sempre que la política i les polítiques públiques han d'estar al servei de la ciutadania, al costat de la gent. D'una forma sobirana, equitativa, igualitària i inclusiva. Aquest model de governança republicana, l'hem defensat i el defensem a tots els nivells institucionals, des del Govern, des de les diputacions i consells comarcals i des dels ajuntaments.

Així doncs, eines com aquesta ens han de permetre assolir aquests 3 grans objectius que tenim com a país: l'equilibri territorial, la justícia social i la transició energètica sostenible. En resum, només assolint aquests objectius, amb aquest model de governança republicana que defensem des de totes i cadascuna de les viles i ciutats de Catalunya, podrem construir aquest país divers, cohesionat amb igualtat d'oportunitats vinguem d'on vinguem del món i visquem on visquem de Catalunya.

 

Omar Noumri

Alcalde de Castelló de Farfanya