Política Territorial

La fi dels peatges. L’oportunitat perduda

Marc Sanglas
Marc Sanglas

El dia 1 de setembre van acabar les concessions de l’AP7, AP2, C33 i C32nord, alliberant gran part del país de les barreres de peatge (encara resten peatges a la C32sud Castelldefels-Vendrell i a la C16 Barcelona - Manresa). Els peatges han significat per aquest país un espoli i una forma de com l’Estat ha mirat Catalunya: les grans infraestructures finançades per concessions que han hagut de pagar la gent del país i la poca inversió en infraestructures viàries (ni parlem de les ferroviàries que donaria per escriure molt més).

Així amb aquest panorama no és d’estranyar que les campanyes “Catalunya lliure de peatges” o la més recent “No vull pagar” tinguessin força recolzament i seguiment atès que el pagament del peatge el teníem assumit com un espoli que acabava en mans de grans empreses amb poca sensibilitat cap al país.

Dit això, i tenint en compte el model de gestió de les vies ràpides que existeix a Europa que busca fer efectiu el principi de “qui contamina, paga”, és evident que qui ha de pagar el manteniment de les vies d’alta capacitat, és qui l’utilitza, la situació actual de no pagament és tremendament injusta per al conjunt dels ciutadans, atès que carreguem sobre els pressupostos públics el manteniment d’aquestes vies.

Des de la Generalitat, a la vista que es produiria aquesta situació, es va instar a l’Estat a implementar la vinyeta, model existent a molts països d’Europa, i poder fer una bona transició cap aquí, però aquest va fer oïdes sordes. En el debat de la implementació calia abordar altres debats com era si pagament per ús o tarifa plana, com cal gestionar la mobilitat en alguns territoris que no disposen d’infraestructures lliures de peatge, i de ben segur altres debats que han d’ajudar a disminuir l’ús del vehicle i a treballar per una mobilitat intel·ligent que permeti desenvolupar econòmicament el país i al mateix temps mitigar el canvi climàtic. Un debat no fet i una oportunitat perduda.

 

Marc Sanglas

Advocat. Director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya

territori@esquerra.cat