Seguretat i Protecció Civil

La feminització dels cossos policials

Ramon Codina
Ramon Codina

El 14F Esquerra Republicana es presentava a les eleccions del Parlament de Catalunya amb el compromís d’implementar canvis estructurals i de fons en matèria de Seguretat, els quals en aquests primers 100 dies de Govern ja han començat a prendre forma.

Un dels elements centrals del programa republicà de Seguretat girava al voltant de la feminització dels cossos policials, no només en la garantia de les quotes de gènere en l’accés, sinó, i molt especialment, en la composició de les estructures directives. En aquest sentit, el conseller Elena, en la seva compareixença davant la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, va avançar la implementació d’un Pla d’Igualtat que facilitarà que el Cos de Mossos d’Esquadra (CME) sigui més representatiu de la societat a la que protegeix, precisament també pel que fa a la feminització, i especialment en els llocs de direcció, que actualment estan pràcticament monopolitzats per homes (dels 28 comissaris només 3 són dones).

L’objectiu no és menor, sobretot perquè és indiscutible que la composició de l’actual estructura directiva al CME respon a dinàmiques pròpies del masclisme estructural. Aquest, entre d’altres efectes perniciosos, actua com a element desincentivador de la participació de les dones en els processos de selecció per la promoció, induint una mena de bucle tòxic que s’expressa en la presència residual de dones en la direcció del CME.

Ara bé, tot i que les quotes anunciades poden actuar com a element precursor del canvi, cal entendre també que la consolidació d’un model igualitari passa inevitablement per la reforma urgent i en profunditat del model i continguts formatius impartits per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a tots els membres del CME.

La diputada republicana Jenn Díaz aclaria en referència al model feminista que “...malgrat sigui una lluita que ens hauria d’interpel·lar a dones i homes, no és una causa de tots. No ho és perquè el moviment feminista el que pretén és acabar amb els privilegis, la representació i el poder de la meitat de la població per sobre de l’altra meitat”. I precisament per això, la reformulació feminista de la seguretat pública, tot i requerir un pas endavant de les dones del CME, no pot perdre de vista que vèncer les resistències del sistema obliga també al compromís inequívoc de l’organització per la supressió objectiva dels sostres de vidre i de la resta d’elements estructurals que hi van en contra.

 

Ramon Codina

Vice-presindent de la sectorial de Seguretat i Protecció Civil

seguretat@esquerra.cat