Medi Ambient i Energia

Conselleria d’acció pel clima i l’encaix municipal

Pep Subirana
Pep Subirana

La majoria de països amb rendes altes i molts amb rendes baixes tenen un ministeri del medi ambient o similar. Catalunya necessitava la Conselleria d’acció pel clima amb urgència. Amb només un 16% de l’energia Catalana d’origen renovable estem a la cua de la majoria de països Europeus i cada català paga uns 1000 euros/any en energies no renovables, 8000 milions d’euros anuals per tot el país, un 3,8% del PIB Català. A part cal tenir en compte els altres recursos que no aprofitem, els recursos que malbaratem i les emissions que produïm.

Així, energies renovables, polítiques de residu zero, gestió de l’aigua, economia circular i altres, seran tractades des d’aquesta nova i necessària Conselleria. Serà, crec, la més important de totes les conselleries i Esquerra és actualment l’únic partit capaç de liderar-la.

Serà important no només perquè ens hi va el futur planetari a mig termini sinó per que a curt termini és indispensable per dinamitzar l’economia i és segurament la única manera de garantir els pilars de l’estat del benestar i que en un futur molt proper puguem finançar sanitat, ensenyament i serveis socials.

És clau que la Conselleria dissenyi d’arrel el model català per la sostenibilitat energètica i ecològica i que per fer-ho tingui en compte i també dirigeixi la capacitat d’acció ràpida i directe que tenen els municipis. La Conselleria ha d’oferir un marc sòlid i donar eines per tal que a tots el municipis catalans, prioritzin inversió, ordenances, plecs de licitació, POUMS, gestió de residus etc, que maximitzin l’estalvi i la reducció d’emissions públiques i sobretot privades.

La relació entre la Conselleria i els municipis serà clau per assegurar que Catalunya disposa d’una ciutadania empoderada energètica i ecològicament, i serà clau per assegurar un pacte sinèrgic entre el territori i l’àrea metropolitana que beneficiï a tot el país.

 

Pep Subirana