Cap al Residu zero

Mònica Palacín
Mònica Palacín

El repte al que ens afrontem com a humanitat ens obliga a fer un canvi de relació amb el nostre medi natural i a entendre que la nostra existència va radicalment vinculada a la nostra conducta cap a aquest i al tracte que en tinguem.

El comportament envers la producció, el consum i la gestió dels residus que se’n generen te uns efectes sobre el medi dels quals només nosaltres en som responsables.

És per això que cal un canvi de paradigma respecte la gestió i tractament de residus perquè, malgrat Catalunya va fer una llei innovadora i ambiciosa en el seu moment, aquesta ha quedat allunyada de les necessitats actuals i de l’equilibri territorial i sostenible.

Esquerra Republicana ens comprometem a donar una resposta en el conjunt de polítiques públiques energètiques, ambientals, de sostenibilitat, de salut pública, econòmiques, de benestar i qualitat de vida que ens permetin avançar de manera decidida cap a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

La nova legislatura s’ha de posar des del primer minut l’elaboració de la nova llei de gestió i tractament de residus, establint les bases cap al Residu Zero. Una llei que prevegi mesures integrals en tot el cicle de vida dels productes i dels mateixos residus com a recursos a aprofitar dins de sistemes d’economia circular, combatent la pràctica de l’obsolescència programada dels productes de consum, incorporant l’ecodisseny en origen, prohibint la producció de plàstics d’un sol ús i fomentant la creació de sistemes de responsabilitat ampliada del productor que es facin càrrec de la despesa de la recuperació i reciclatge d’aquells productes posats al mercat reconvertits en residus.

Amb aquest nou marc legal, que ha d'apostar decididament per la prevenció i l'ús eficient dels recursos, hem de transformar el sistema per avançar cap al tancament dels abocadors tal com determinen les directives europees i per un pla de tancament de les plantes d'incineració de residus, i de valorització energètica, donat que considerem que aquesta no és la política a seguir ni en la gestió dels residus ni en la generació d'energia verda.

 

Mònica Palacín

mediambient@esquerra.cat