Medi Ambient i Energia

La lluita contra l’emergència climàtica, un repte a debat al congrés espanyol

Antoni Ferran, Sílvia Casola Joan Capdevila
Antoni Ferran, Sílvia Casola Joan Capdevila

La proposta de nova llei de Ley de Cambio Climático y Transición Energética és una proposta de llei llargament esperada i reclamada pels moviments ecologistes. Una proposta que per nosaltres arriba tard i més descafeïnada del que hauríem desitjat.

Perquè apostar per canviar un model basat en el carbó, els combustibles fòssils i els oligopolis, per un 100% renovable, vol dir, apostar per l'estalvi energètic i l'eficiència energètica, però també, i sobretot, per un canvi del model de producció, transport i consum, en definitiva un canvi global. Per això, a qualsevol oportunitat que tenim hem de defensar el nostre model, aquell que implica democratitzar l'energia i que aposta per una transició ecologia que ens situï al centre de la presa de decisions. La ciutadania volem ser els protagonistes de la resposta davant l'emergència climàtica i volem que el benestar ambiental esdevingui un indicador del benestar global de les nostres societats.

La prioritat ha de ser la defensa d’un sistema energètic més democratitzat, de model distribuït, i que fomenti l’autoconsum. Com també la prohibició definitiva del fracking, de les exploracions en sòl submarí per continuar buscant hidrocarburs, el tancament sense més demores de les centrals nuclears, la valorització de la gestió forestal sostenible, el blindatge de cabals ecològics, també com una estratègia per garantir que els sediments arribin als deltes, foragitar la gestió extractiva en l’explotació dels recursos públics com ara les centrals hidroelèctriques, una electrificació intensiva de la mobilitat, la promoció de combustibles ecosostenibles, així com el tractament responsable i efectiu del reciclatge d’envasos.

I aquest ha estat el sentit de les 177 esmenes que com a grup republicà s’han presentat al Congrés dels Diputats. Ara doncs està en mans de la resta de grups i el govern espanyol fer un pas endavant i apostar per una normativa més valenta que ens permeti avançar cap a una transició neta i justa, amb una ambició realista sobre els objectius d’emissions i d’immissions, mitjançant la generació distribuïda i enfortida per comunitats energètiques empoderades que permetin portar a efecte el concepte “kWh de Km Zero”.

Realitzades amb voluntat propositiva i ambiciosa, per millorar una llei necessària, malgrat tardana, que ha d’afavorir la transició ecològica i ha d’ajudar a millorar la vida de la ciutadania i contribuir a evitar l’escalfament global. Per això Esquerra Republicana ho tenim clar: o blindem aquest model, o nosaltres no hi podrem donar suport.

 


Joan Capdevila Esteve, diputat al Congrés de Diputats

Antoni Ferran i Mèlich, president de la sectorial de Medi Ambient i Energia

Sílvia Casola Salvatella, secretària nacional de Transició Ecològica