Política Territorial

Una llei de limitació de preus per aturar l'especulació al lloguer

Jose Rodríguez
Jose Rodríguez

Gran part de l'endarreriment en polítiques d'habitatge que tenim al nostre país vénen d'enfocar els objectius al que interessava als promotors i intermediaris: ens van fer perdre més de 100.000MEUR en desgravacions a la compravenda i en destinar 200.000MEUR en habitatge de protecció oficial de compravenda que avui ja és lliure que va fer més gran la bombolla immobiliària. Els especuladors ja van treure tot el suc que han pogut al mercat de compravenda i des de fa 6 anys s'han fixat en el mercat de lloguer fent pujar els preus del lloguer un 50%.

Era imprescindible afrontar aquesta nova onada especulativa amb una proposta que no anés a favor d'aquests intermediaris, sinó a favor de la part més dèbil: la dels llogaters i llogateres. Calia una actuació urgent i contundent en polítiques d'habitatge i la llei de contenció de preus del lloguer és una de les moltes polítiques que s'han d'impulsar.

La nova llei de control de preus del lloguer posa un topall als preus en 60 municipis on el mercat de lloguer es troba tensat i a l'alça. Això evitarà que els nous contractes de lloguer puguin superar aquest llindar, al mateix temps que congela els preus del lloguer si el contracte ja estava per sota d'aquest llindar. S'aplicarà un mínim d'un any i els ajuntaments podran demanar la pròrroga durant 5 anys més. No és l'única política d'habitatge i cal tot un ventall més ampli, però sí que serà una eina que ens permetrà aturar en sec aquesta onada especulativa?

 

Jose Rodríguez

Diputat al Parlament de Catalunya