Medi Ambient i Energia

Salvem el planeta

Sectorial de Medi Ambient
Sectorial de Medi Ambient

El 1975 Nacions Unides, va declarar el 5 de juny es celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per generar consciència de la necessitat de protecció del medi ambient i sensibilitzar sobre les qüestions ambientals com la contaminació de la mar, l'escalfament global, el consum insostenible, o els delictes contra la natura. Una data que coincideix amb la data d’inici de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient.

L’any 2015, es van consensuar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb l’objectiu d’assolir un planeta més sostenible, just i equitatiu l’any 2030, entre els quals es troben la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, i l’energia. A 10 anys de la data acordada, encara són molts els reptes per assolir i els objectius per complir, com la transició cap a un model energètic lliure de carboni, la reducció de la contaminació i dels gasos que produeixen l’escalfament global.

Si hem pogut avançar en la concreció d’aquests objectius, encara pendents d’assolir, i en la necessitat de situar al centre la perspectiva ecologista en la nostra acció política, ha estat gràcies al paper que han jugat i segueixen jugant, els moviments socials a favor del medi ambient des de tots els racons del planeta, posant de manifest la necessitat d’una mirada global davant de les problemàtiques locals. Aquests moviments, avui liderats per joves, ens recorden que el canvi climàtic és una realitat que no podem ignorar.

Una revolució ecològica que ha de fer possible la necessària i urgent transformació global del nostre sistema de vida, i que passen per descarbonitzar la vida quotidiana i l’economia, per canviar el model energètic i per reduir i transformar els residus. La nova crisi que estem vivint, provocada per l’emergència sanitària global ocasionada per un coronavirus, el SARS-CoV-2, no ha fet més que sumar raonaments a aquestes reflexions i ens ha fet adonar-nos, entre altres coses, de la necessitat d’un planeta més sostenible per a poder gaudir de vides saludables.

Ara en tenim l’oportunitat, d’incorporar la perspectiva verda, dins el nou model de país. Perquè fer-ho voldrà dir treballar pel benestar col·lectiu, del territori i del planeta.


 

Sectorial de Medi Ambient i Energia

mediambient@esquerra.cat