Política Territorial

Llei Òmnibus, versió 2.0

Marc Sanglas
Marc Sanglas

Hi ha un refrany popular que diu que el nom no fa la cosa, aquest refrany ve a tomb de les declaracions del Conseller Calvet durant la seva compareixença del dia 20 d’abril al Parlament on va manifestar la voluntat de preparar una llei Òmnibus amb l’objectiu de simplificar la tramitació administrativa en processos urbanístics. I certament sense que el nom faci la cosa, perquè en desconeixem el contingut, és evident que és una declaració d’intencions.

Desconeixem si amb aquesta llei també es volen incorporar altres canvis, com una modificació de l’impost d’emissions de CO2., o habilitar el mes d’agost com a mes hàbil per a les tramitacions urbanístiques. Aquesta és una proposta que sembla molt agosarada perquè es fer passos enrere en una qüestió que fa anys que va quedar solventada per a evitar que es fessin exposicions publiques en períodes vacacionals, i més tenint en compte les incerteses del moment.

Anem a pams. El govern de CiU va aprovar entre el 2011 i el 2012 – amb el suport de PP i PSC - un seguit de lleis, anomenades Òmnibus, que sota la justificació de la simplificació administrativa feien que certes actuacions urbanístiques escapessin d’un major control públic, rebaixaven alguns criteris ambientals o treien competències als ajuntaments. Això permetia l’implementació, per posar un exemple, d’un Eurovegas contra la voluntat municipal.

Al nostre entendre en els darrers anys hi hagut un viratge important en matèria urbanística per aconseguir una major protecció del territori en concertació amb el món local, com per exemple el Pla Director de Sòls No Sostenibles, i creiem que aquest és el camí a seguir.

El Conseller van deixar massa preguntes a respondre i generant incerteses sobre aquesta matèria, en un moment on creiem que precisament el que cal és crear seguretat i donar tranquil·litat. Esperem les clarificacions per part del Conseller sobre les intencions del Departament, i que qualsevol modificació, tal i com li vam expressar la passada comissió, passi pel necessari consens polític i territorial.


 

Marc Sanglas Alcantarilla

Diputat al Parlament de Catalunya