Política Territorial

Construcció: desgovern i ètica social

Carla Habif i Enric Mir
Carla Habif i Enric Mir

La manca de decisió de govern de l'Estat Espanyol genera un estat d'incertesa i indefensió de cara a el sector. Cada poble, ciutat i comunitat autònoma està reaccionant com pot, algunes més responsables i decidides com Barcelona, i altres deixant l'ambigüitat de la decisió en mans dels promotors, dels que subministren els materials o del criteri dels cossos de Seguretat; de discernir si poden seguir treballant i de si, en aquest cas, seguir complint les mesures de seguretat sanitàries de l'OMS.

Com a mostra d'aquest desconcert, fem un repàs de titulars periodístics recents tractant de la construcció pública i privada:

Parades totes les obres de Barcelona pel coronavirus” El Periódico 17/03/2020

Barcelona para les obres públiques i suspèn algunes privades” El Nacional 17/03/2020

Madrid pasará inspección a las obras en inmuebles para controlar si cumplen los protocolos por coronavirus” RTVE 18/03/2020

Colau pide que se paralicen todas las obras de Barcelona” La Vanguardia 23/03/2020

Arquitectes, aparelladors i enginyers demanen aturar les obres pel coronavirus” El Nacional 24/03/2020

Arquitectos, arquitectos técnicos e ingenieros técnicos de Obras Públicas solicitan al Gobierno un cierre temporal en obras de construcción” CIC 24/03/2020

El Ministerio deja en el aire la propuesta de Balears de parar las obras de construcción” Baleares Noticias 24/03/2020

Ayuso vería "lógico" parar obras "innecesarias" pero dice que Sanidad decide” La Vanguardia 25/03/2020

La Generalitat tarda 10 días en parar sus obras pese a reclamar el confinamiento total de Cataluña” El Pais 25/03/2020

Las constructoras piden acogerse a causas de fuerza mayor en caso de suspender obres” El Economista 25/03/2020

La gran contradicció està entre el confinament que assegura la vida i la manca de mesures econòmiques que assegurarien la no paralització del sector i així també de seguir la vida. Els professionals ens veiem impossibilitats de complir amb les nostres funcions exigides a la LOE perquè no es poden fer des del teletreball, el que ens porta a la cruïlla de l'ètica solidària amb la societat versus l'ètica professional.

Governar és prendre decisions, mai assumir el control, centralitzant el poder de nou, per sembrar ambigüitat i desgovern... Poder no saben fer res més... o sí?... Si us plau, regles clares, blanc o negre, salut o economia.

Claredat: la construcció mai és neta ni pot garantir mesures de seguretat sanitària per se, per tant, un govern que governi implementaria la paralització les obres, de totes aquelles que ni siguin estratègiques ni afectin a la seguretat; amb mesures econòmiques de suport als treballadors de les constructores i als promotors, perquè la propietat només paga el que es fa. Si no es fa, no es paga. Estant aturat no es gasta més que en salaris, i aquests són els que hem de protegir. Fins i tot el finançament va lligat a la despesa.

Realitat: de veritat creiem que en el sistema productiu industrial en general, més enllà del sector de la construcció, pot donar compliment a les mesures de seguretat sanitàries de l'OMS tal i com estan organitzades la majoria d’empreses? No serà que darrera de les decisions del Gobierno de España prima l’economia i que la greu afectació de l'epidèmia sobre un 2% de la població és un tema menor en front de les conseqüències d’una aturada general de l’economia no essencial?

Respostes: el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que la Generalitat està treballant per aconseguir aturar totes les obres no urgents que tenia contractades, però que des de l'aprovació de l'estat d'alarma la decisió ja no és a les seves mans, sinó que recau en cada contractista. Així, si bé el Govern havia aprovat un decret per suspendre totes les obres públiques de la Generalitat, el decret del govern espanyol "és superior", ha dit Aragonès, i "ho deixa en mans del contractista". "Estem portant a terme totes les actuacions possibles per aturar les obres de la Generalitat, estem actuant per resoldre aquesta situació", ha afirmat. 

Realment creiem que la debilitat d'un govern no ens hauria de dur a triar entre aquesta dicotomia, economia i salut, amagada darrere d'un discurs de "ni banderes ni fronteres".

En qualsevol cas, de manera global confinament ja!

#JoEmQuedoaCasa #YoMeQuedoenCasa


 

Carla Habif Hassid i Enric Mir Teixidor _ Arquitectes

Sectorial de Política Territorial

territori@esquerra.cat