Medi Ambient i Energia

Pensa globalment, actua localment.

Executiva de Medi Ambient i Energia
Executiva de Medi Ambient i Energia
Un cop més, i ara motivat per un nou episodi d’una crisi sanitària ocasionada per un virus, el covid-19, es posa de manifest la importància de “pensar globalment però actuar localment”.
 
Estem davant de grans reptes ambientals, de fet estem des de fa temps en situació d’emergència ecològica, d’emergència climàtica i d’emergència social.
 
Els vells models de governança amb olor de naftalina i fets en blanc i negre, de manera rància, prenent decisions tancats en un despatx fosc i sinistre, les velles polítiques ambientals descafeïnades, obsoletes, tímides i orientades al final de canonada, les estratègies econòmiques orientades a produir a baix cost, primant el produir en condicions precàries on poc importa la qualitat de l’aire i de l’aigua, on poc importa esgotar tots els recursos disponibles i en generar muntanyes de residus, on no hi ha cap mirament en destruir paisatges, hàbitats i espècies i on si importa, i molt, generar els màxims beneficis per satisfer les necessitats d’una minoria, han arribat, de la mà del covid-19 a la seva fi.
 
Cal un canvi, un canvi de grans dimensions, urgent, molt urgent, en els processos de presa de decisió, que siguin oberts, participatius, fets amb col·laboració i cooperació, on les polítiques ambientals estiguin al centre dels processos de presa de decisions. Cal impulsar polítiques valentes, de caire preventiu, transformadores, i fer-ho de manera urgent, molt urgent.
 
Temes com la transició energètica, la qualitat de l’aire, la qualitat de l’aigua, la conservació de la biodiversitat, la connectivitat ecològica, la transició alimentaria, el canvi de model urbà, els espais verds, el canvi de model econòmic posant el focus en el km 0 i en les persones i la seva qualitat de vida jo no poden esperar més en fer-se realitat.
 
El covid-19 ens parla de tot això i reforça la idea que hem de pensar globalment i actuar localment. Nosaltres estem compromeses i compromesos en fer-ho, i tu?
 
 
Executiva de la comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat