Administracions Públiques

L’Estratègia de Lluita contra la Corrupció i per l’Enfortiment de la Integritat Pública

Una eina republicana per construir confiança ciutadana i incrementar la qualitat democràtica

Jordi Foz
Jordi Foz

A Catalunya tenim un problema de confiança en les institucions que no és innocu. Segons el Baròmetre de l’Oficina Anticorrupció de Catalunya de 2018, un 71,9% de la ciutadania de Catalunya considera que existeix bastant o molta corrupció. Aquesta percepció té un impacte sobre la confiança ciutadana de les institucions.

La sensació de corrupció entre la ciutadania és elevada, sobretot, per la percepció que les decisions públiques són parcials i que responen a interessos particulars. La parcialitat, encara més en les decisions públiques adoptades de forma opaca, ha de ser combatuda amb una especial contundència des d’una òptica republicana perquè en el fons suposa una forma de domini abusiu sobre la ciutadania.

Per si això encara fos poc, el vincle causal entre confiança i creixement econòmic i justícia social sembla clar. Per aquest motiu, la manca de confiança és un obstacle per a la consolidació de l’Estat del Benestar. Però com recuperar la confiança un cop s’ha perdut? L’economista Gert Tinggaard determina en el llibre Trust que, per garantir la confiança de la societat cal un nivell de participació ciutadana, voluntariat i associacionisme alt, i un sistema institucional de qualitat. Segons Tinggaard, l’èxit de Dinamarca rau en la confiança dels seus habitants.

Aquesta és la lògica que ha mogut al Govern de Catalunya a aprovar una Estratègia de Lluita contra Corrupció i per l’Enfortiment de la Integritat Pública. Aquesta Estratègia vol generar confiança tant amb la forma amb la qual ha estat adoptada com amb les actuacions que estableix.

L’Estratègia ha estat adoptada després d’analitzar a fons les evidències internacionals sobre polítiques públiques que donen resultat, gràcies al suport del consorci públic IVALUA. També ha estat objecte d’un procés deliberatiu, s’ha escoltat la veu de la ciutadania, una qüestió clau per millorar les decisions i generar confiança. Tota la informació i el procés seguit és accessible, a més, per part de la ciutadania a http://governobert.gencat.cat/ca/que-es/estrategia-de-lluita-contra-la-corrupcio/ ; la traçabilitat de les decisions i de la influència dels actors públics i privats sobre aquestes és cabdal també per generar confiança.

El resultat d’aquest procés ha estat un acord de Govern que concreta 25 actuacions que s’implementaran ens els propers 2 anys. Algunes d’especialment destacables són:

  • un nou sistema de protecció de les persones alertadores de casos de corrupció, amb bústies de denúncia 100% anònimes. Es replica una eina promoguda per el grup activista/ciutadano Xnet, el qual ha assessorat el procés de forma voluntària/no remunerada per a garantir-ne els requeriments tecnològics i metodològics necessaris a fi i efecte que la protecció sigui efectiva al més alt nivell dels estàndards internacionals (https://xnet-x.net/).

  • la col·laboració entre l’Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra per detectar casos de corrupció.

  • la formació als Mossos d’Esquadra en la lluita contra la corrupció

  • més transparència en les agendes de reunions del personal tècnic de major rang.

Per tal de garantir l’efectivitat de l’estratègia, també ha estat aprovat un model de governança que assegurarà, per una banda, la realització de les mesures aprovades en el termini establert, i per l’altra, la rendició de comptes del procés d’implementació i dels resultats.

Aquest mecanisme de governança i seguiment ha d’assegurar que aquesta Estratègia sigui una peça més de les moltes que ens calen perquè Catalunya sigui un referent en qualitat democràtica i bon govern, de la la república que volem.


 

Jordi Foz

Sectorial d’Administracions Públiques

Esquerra Republicana