Medi Ambient i Energia

Els dofinaris del segle XXI: sense dofins, com ha de ser

Ferran Civit
Ferran Civit

I sense altres cetacis i altres mamífers marins... Perquè els drets de nova generació també abasten al que es consideren persones no humanes. Els animals senten i pateixen com a éssers vius que són. I un animal tret del seu entorn natural, tancar-lo en una piscina reduïda i ensinistrar-lo per a divertir el públic és patiment. No hi ha excusa possible. El fet que no tinguin la capacitat de dir NO, no significa que acceptin o disfrutin la seva situació de captiveri encara que tinguin garantit el menjar cada dia.

Tradicionalment, els animals s’han considerat éssers vius sense drets i que només estaven per al nostre servei: alimentació, vestit o divertiment. Els seus drets van avançant i cada cop més els principis del veganisme (que no va només de menjar animals o derivats, sinó de no provocar cap mena de mal als animals) van avançant. La humanitat cada cop assumeix que els animals no són els nostres súbdits per a proveir-nos de les nostres necessitats.

Progressivament, la societat catalana va sent cada cop més coherent. Cada dia que passa, el benestar animal va calant dins el pensar general de la societat, dins l’actitud de les institucions i de les organitzacions. I, és lògic, que la llei s’adapti a la nova realitat o bé dissenyi nous futurs. Per això, ara ens toca defensar des del Parlament una actitud responsable: vetllar pels drets dels mamífers marins i clausurar els dofinaris. Els dofins mereixen una vida digna i el públic humà espectacles que no es basin en el sofriment animal.

Primer la tauromàquia, després els zoos amb animals, ara els dofinaris... i demà la lluita continua per a acabar amb el sofriment animal. Continuarem treballant per a fer una República lliure feta de persones lliures. I, alhora, lliure de patiment animal.


 

Ferran Civit i Martí

Portaveu de Medi Ambient al Parlament de Catalunya