Medi Ambient i Energia

Jornada sobre la gestió del bosc públic municipal

Miquel Àngel Villamuera intervenint a la jornada
Miquel Àngel Villamuera intervenint a la jornada
Novedosa, interessant i d’àmplia mirada, va ser la jornada dedicada al debat sobre la gestió dels boscos públics de propietat municipal que es va fer a la Seu d’Urgell el passat 12 de gener, organitzada per la sectorial de Medi Ambient i Energia i amb la important col·laboració de la secció local d'ERC- La Seu.
 
Es va dividir en tres blocs temàtics diferenciats però amb un clar lligam entre ells (vegeu programa).
 
Els ponents del primer bloc ens van mostrar la realitat de com hem arribat a la situació actual explicant els factors que han frenat i frenen una millora en la gestió d’aquests boscos. Afirmacions recolzades pel resultats d’una enquesta feta als gestors municipals que posava en evidencia la manca d’una política global de país i d’uns objectius clars sobre producció, usos i revalorització de les masses així com la manca de participació col·lectiva i democràtica sobre les decisions i les seves utilitats.
 
Els ponents del segon bloc van presentar un conjunt d’iniciatives d’èxit que mostraven les oportunitats que ofereixen els sistemes forestals públics quan s’associen municipis per portar a terme programes amb fons europeus com FEDER FOREST 4-LOCAL o iniciatives mancomunades com les dels municipis del Berguedà o Ripollès que demostren que la unió de sinergies i objectius millora la gestió, incrementa el benefici i l’interès pel sistema bosc i ajuda a fixar població. Altres iniciatives com el foment de les pastures o la recollida organitzada de bolets també van estar presents per la carrega social que comporta l’allau de boletaires i l’interès en un millor aprofitament  de pastures naturals que beneficia l’economia ramadera del País.
 
El tercer bloc es va centrar en la ciència i la tècnica de gestió que han de conviure amb la demanda social i la capacitat econòmica real,  el bon paper que està jugant l’Administració en alguns municipis, però a la que es reclama descentralització i decisions a partir d'uns objectius clars i amplis de País. Es va tancar la jornada amb la mirada dels usuaris del bosc, de la muntanya, del paisatge i els valors socials tan importants que impregnen.


Miquel Àngel Villamuera
Comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana