Medi Ambient i Energia

Avià a les jornades europees per la transició energètica

Josep Subirana a Dunkerque
Josep Subirana a Dunkerque
L’Ajuntament d’Avià ha participat com a ponent en les “Jornades Europees per la transició energètica” celebrades el 22 de febrer a Dunkerque, Normandia.

El regidor d’Avià Josep Subirana ha presentat l’estructura del model de sostenibilitat d’Avià que reverteix l’estalvi energètic municipal en la ciutadania i que promou regulacions, POUM i ajudes directes al vilatà per l’estalvi energètic.

Entre altres Subirana ha explicat, la licitació pública verda, les ordenances d’Avià que redueixen impostos a les obres sostenibles, el nou POUM que facilita les obres sostenibles i les subvencions pioneres.

L’experiència d’Avià és presa com a exemple per Europa. Hi ha mesures novedoses que Avià ha adoptat i que també responen a problemàtiques no només Catalanes sinó també Europees.

Avià va guanyar el premi excel·lència energètica ICAEN 2016, El premi sostenibilitat CONAMA 2018, ha estat present a les jornades Europees EUSEW el 2018 i el 2019 es reafirma com a referent Europeu de transició energètica per les innovadores mesures que apoderen la ciutadania per reduir emissions i despeses.    No s’ha de menystenir en la lluita per la independència el consum responsable i de proximitat. Són eines molt poderoses que tothom hem de fer servir contínuament.

Josep Subirana afirma que la transició energètica ha de venir de la ma de les administracions locals, molt més àgils i properes al ciutadà. La transició energètica porta avantatges macro-econòmics (cada persona gasta 1000 euros anuals en energia renovable, el 3,8 % del PIB del país) però també beneficis econòmics molt importants a nivell local, crea lloc de treball i genera estalvi local, diners que es queden a la comunitat per comptes de ser destinats a pagar factures d’energia.

La discussió del panell girava al voltant de nous models de governança. Subirana ha compartit panell amb Thérèse Mahy, Députée provinciale, Province du Luxembourg, Belgique, Céline Seince, RURENER, Europe, Philippe Cortès, Société Granges Solaires, RURENER.