Medi Ambient i Energia

Ens fan falta més pisos i més cases?

Jornada reversió planejament urbanístic
Jornada reversió planejament urbanístic
L’accés a un habitatge digne i assequible és un dret fonamental que tota societat moderna ha de poder donar-hi resposta.

Cal tenir en compte que la millora de la qualitat de vida de les persones i la millora del seu benestar passa necessàriament per unes polítiques públiques d’habitatge enteses com un element estratègic, prioritari, determinant i central de la transformació social que està vivint la societat catalana.

Aquí se’ns obren diferents interrogants. Tenim prous habitatges per a cobrir les necessitats de la societat catalana d’avui? I de demà? I de demà passat? I quin model d’habitatge ens cal? Habitatge unifamiliar? Plurifamiliar? I en quin règim? En règim de lloguer? De propietat? Hem de poder disposar de més d’un habitatge? El model de segona residència és el model que cal desenvolupar?

Arribats aquest punt us proposo un senzill exercici: Agafeu un bloc , un llapis i el mòbil i aneu a donar un tomb pel vostre barri, pel vostre poble, per la vostra ciutat, per la vostra comarca, ... i feu l’exercici de comptar  i fotografiar quants carrers sense cases hi ha, quants habitatges a mig construir hi ha, quantes cases buides teniu aprop d’on viviu.

Si feu aquest senzill exercici de passejar, comptar i fotografiar us adonareu compte del immens desastre que tenim a tots els barris, a tots els pobles i a totes les ciutats.

Però aneu amb compte, això es tant sols la part que es veu, la part visible. Hi ha també una altra part que no veiem, que ens passa desapercebuda perquè quan estem fent el tomb tot comptant i fotografiant carrers sense cases, promocions a mig fer i cases buides haurem passat al costat de camps de conreu i boscos  sense adonar-nos que de fet son llocs on també està planejat fer-hi més cases.

E l problema es més gran i més greu doncs del que aparentment sembla perquè hi ha un nombre considerable d’actuacions urbanístiques previstes  que no son visibles als ulls de la gent fins al moment que es posen en marxa.

Per això, per poder repensar, reformular, reorientar, totes aquestes actuacions urbanístiques, les que son visibles i també les que no son visibles als ulls de la gent cal revisar urgentment tot el planejament urbanístic heretat amb l’objectiu de desclassificar el sòl i fer-hi canvis en les qualificacions urbanístiques per evitar que es posin en marxa actuacions urbanístiques no sostenibles i forassenyades.

Els mecanismes legals per a poder-ho fer hi son. Hi ha mecanismes de caire territorial i de caire urbanístic, que sense entrar en conflicte amb el marc legal, permeten repensar el model de territori que volem i alhora considerar que gaudir d’un bon paisatge és un gran actiu econòmic i ambiental pel futur.

Repensar el model i revisar a fons el planejament urbanístic heretat és una prioritat també de l’Estat del Benestar.

Els coneixements hi son, les eines també i amb la iniciativa política dels regidors i regidores d’ERC i la complicitat de la gent ho farem possible.

Per a més informació podeu consultar l’enllaç on hi trobareu tota la documentació de la jornada feta a Girona el 24 de novembre sobre la reversió del planejament urbanístic heredat.



Antoni Ferran i Mèlich
President de la sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat