Medi Ambient i Energia

Jornada de formació: Energia cap al 100% renovables

Jornada de formació a Avià
Jornada de formació a Avià
Dissabte 20 d’octubre a Avià, el Berguedà, varem celebrar la jornada de formació municipal Energia: cap al 100% renovables, amb més de 65 participants provinents d’arreu del territori.
 
Per començar, en Pep Centelles va fer una introducció sobre què és la Transició energètica. Enginyer industrial i autor d’articles i llibres de divulgació, va repassar els principals conceptes energètics i els seus itineraris per poder establir la conveniència de les renovables com a fonts més eficients i la seva viabilitat com a alternatives reals a les energies fòssils i nuclear (amb instal·lacions obsoletes i que caldria tancar en un màxim de quatre anys per fer efectiva la transició energètica). A nivell institucional cal urgentment que la Generalitat i resta d’administracions públiques donin a l’Energia la importància que té com a sector estratègic i de futur. A més, va presentar les primeres fitxes del Banc de Recursos de la Sectorial amb propostes de mocions, recursos diversos i exemples de bones pràctiques que es posaran a disposició de tots els equips municipals.
 
Tot seguit en Gil Salvans, responsable tècnic de l’Agència local de l’energia d’Osona, ens va presentar una experiència de treball comarcal mitjançant l’agència d’energia, el qual permet als municipis petits i mitjans tenir un control real de les despeses i pèrdues energètiques que tenen, fer les inversions adients i reinvertir els estalvis en més millores energètiques, establint un cercle virtuós que els permet de ser més eficients i autosuficients.
 
Per acabar, en Josep Subirana, regidor de Medi ambient, salut i qualitat de vida d’Avià, ens va explicar una experiència local d’èxit amb les accions dutes a terme al municipi per fer a nivell d’administració, empreses i particulars, la transició a energies renovables, fer inversions en estalvi i eficiència, incentivar l’autoproducció d’energia i les millores en estalvi energètic. Avià va ser el primer municipi de Catalunya que va licitar el subministrament elèctric públic a companyies 100% verdes, han estat pioners en les subvencions verdes als ciutadans i modificació del POUM per afavorir la implantació de la llei del canvi climàtic.
 
Els participants a la jornada van poder debatre amb els ponents, van sorgir propostes i es van fer contactes per donar suport als responsables al territori.
 
Les properes jornades de formació amb vocació municipalista seran “La reversió del planejament urbanístic heretat: Desclassificació del sol i canvis en les qualificacions urbanístiques” (dissabte 24 de novembre a Girona), “Biodiversitat, parcs i jardins, espais naturals, espai agrari i paisatge” (dissabte 15 de desembre a Arenys de Mar), “Boscos públics” (dissabte 12 de gener a la Seu d’Urgell) , “Dret ambiental municipal” (dissabte 26 de gener a Barcelona), “Residus, Aigua i Mobilitat” (febrer 2019), “Economia circular” (febrer 2019) i “Dona, empresa i medi ambient” (març 2019).
 
 

Mertixell Valladares
Secretària de la comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat