Medi Ambient i Energia

Sobirania energètica amb 100% de renovables, responsabilitat municipal

Josep Subirana
Josep Subirana
Els ajuntaments són les administracions amb més responsabilitats i a la vegada amb eines per implementar la llei del canvi climàtic, reduir emissions i estalviar en energia.
 
A Avià hem implementat moltes de les mesures estalviadores d’energia (LEDS, plaques solars, Aïllaments..) un un temps rècord prioritzant les intervencions. Ens estalviem 50.000 Euros/any que donem al ciutadà en forma de subvenció de 1.000 euros per tal que siguin ells qui també estalviïn diners i redueixen emissions amb plaques solars, vides, aïllaments, biomassa etc.  També hem aconseguit que 150 llars canviïn a companyies elèctriques 100% verdes aprofitant una subvenció de 100 euros i 5.000 euros van a projectes de cooperació internacional en projectes d’economia agrícola 100% verda.
 
Els altres pilars de les intervencions a Avià són:  a) una modificació de POUM pionera i replicable que permet posar plaques solars i aïllaments externs amb poquíssimes restriccions, b) Ordenances fiscals que redueixen el 95% dels impostos a qui fa obres sostenibles i redueix el 50% de l’IBI durant 10 anys (fins a 100 euros) a qui posi plaques solars, c)Hem fet un concurs pioner, pel subministrament elèctric públic, on només les empreses elèctriques 100%  verdes hi podien concórrer.
 
A part hem instaurat el sistema porta a porta, tenim cura del nostre entorn immediat també amb el funcionament imminent d’una depuradora local i gestió dels ecosistemes locals. Avià disposa de bosses compostables per recollir excrements dels animals, ha eliminat el glifosat de la via pública, té la primera àrea de cotxe compartit de Catalunya i el primer punt de càrrega de cotxes elèctrics de la comarca.
 
El model d'Avià ha aconseguit reduir les emissions públiques un 80% i les privades un 20% estimat en només 3 anys.
 
El nou país que bastim serà sostenible o no serà. Les polítiques de sostenibilitat han de convertir-se en l’eix central de totes les polítiques municipals i nacionals. L’impacte d’aplicar-les és immediat estimulant l’economia local, i quan aplicades a escala són claus per millorar la balança comercial del país.
 
 
Josep Subirana
Regidor d’Avià
Membre de la comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat