Administracions Públiques

República és bé públic

Mireia Mata
Mireia Mata
L'etimologia ens diu que l'origen de la paraula "república" és l'expressió del llatí "res pública" que literalment significa "cosa pública" i el seu ús es vincula amb els conceptes actuals de sector públic i Estat, i amb conceptes tradicionals de bé comú.

Avui a Catalunya també defensem la "res pública", volem l'Estat propi i volem la República, amb un sector públic que procuri el be comú i preservi l'estat del benestar.

El dia 15 d’abril de 1931, l’endemà de la proclamació de la República Catalana, el Govern encapçalat per Francesc Macià va emprendre la tasca de governar. Entre les primeres decisions preses, decisions estratègiques sobre l’ensenyament, sobres les universitats, la declaració de la oficialitat de la llengua catalana a totes les instàncies de l’administració. La tasca de la Generalitat republicana en matèria de gestió pública en els àmbits en els que tenia competències (educació, sanitat, cultura, principalment) va ser un ingent quantitativament i excel·lent qualitativament. Va ser un referent i va arribar a fites que en alguns casos no han estat encara superades.

Els nostres valors republicans posen, al davant de tot, el benestar i la igualtat d’oportunitat entre totes les persones. I això és el que poden i han de garantir uns bons serveis públics. Per això ara, com aleshores, hem de tenir com a prioritat la defensa i millora dels serveis públics. Preparar-nos per a un nou estat on la funció pública haurà de ser eficient i excel·lent. Aprofitant tot allò de notable que hem après aquest anys, reformulant aquelles herències que ens han estat un llast, innovant, o replicant experiències d’èxit. En definitiva, construint una nova funció pública per a un nou estat, que garanteixi unes millores condicions de vida per a la ciutadania, unes noves oportunitats de negoci per a les empreses, una construcció de la imatge del nostre país al món.


Mireia Mata i Solsona
Vocalia d'expansió terrotorial de la sectorial d'Administracions Públiques i Justícia
Esquerra Republicana