Medi Ambient i Energia

Lluitem contra l’assassí invisible

Joan Martí
Joan Martí
Cada any acaba amb la vida de 7 milions de persones al món, de mitja cada ciutadà europeu viu 9 mesos menys per la seva perseverança mortífera,..

No és l’inici d’una novel.la de l’Stephen King!!, són les dades reals de l’acció directa del assassí que els nostres sentits no perceben però és present en tot moment ....La Contaminació Atmosfèrica. És el quart factor de risc de mort en el nostre planeta i un 92% de la població respira aire contaminat. Són dades facilitades per l’Organització Mundial de la Salut.

En l’aire existeixen gasos contaminants com l’òxid de nitrogen, monòxid de carboni, benzopirè, òxid de sofre, ozó,...A més l’aire té en suspensió partícules materials (PM) contaminants (metalls pesants cancerígens de molt petit diàmetre com níquel, cadmi, arsènic entre d’altres) que són tant diminutes (arriben fins a diàmetres de 0,1 micres, és a dir la mil·lèsima part d’un mil·límetre), que via la respiració ens poden arribar fins al cor o el cervell, entre d’altres òrgans.
Per exemple, hi ha estudis recents que demostren que si a Barcelona aconseguim reduir les PM 2,5 de 16,6 a 10 micrograms/m3 (nivells recomanats per l’OMS)... evitaríem 659 morts anuals aBarcelona!!. Hem d’actuar de forma més decidida, coordinada i eficient ja!!.

En les grans ciutats un 50% de la contaminació atmosfèrica és generada pel transport i l’altra meitat per les xemeneies de les indústries, centrals tèrmiques, calefaccions, maniobres dels grans vaixells en port,..

Aquesta lluita global i local (“glocal”), només la podrem vèncer amb una estratègia integral conjunta amb la lluita contra el Canvi Climàtic.

La convicció i acció concreta d’ERC és establir un nou model econòmic més just, sostenible i resilent per Catalunya. Un nou model econòmic basat en una mobilitat no contaminant (cotxes elèctrics, polítiques de Km0, fiscalitat punitiva al carboni,..), una autosuficiència energètica gràcies a les tecnologies renovables i ésser líder en l’aplicació de les TIC’s i smart-city. ERC ha estat un dels agents clau en la redacció i aprovació de la Llei del Canvi Climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya en el 2017.

L’ aposta decidida i disruptiva d’ERC per aquesta nova Catalunya, es realitzarà fomentant el treball, talent i coordinació entre les empreses (start-ups, pimes i multinacionals), universitats, organitzacions i associacions ciutadanes, així com entre les diferents administracions.

Des d’ERC volem i treballem per ser l’impulsor d’una República Catalana més justa social i mediambientalment!!


Joan Martí
Sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat