Medi Ambient i Energia

Un pas cap a la transició energètica: els districtes heating and cooling (H&C)

Anna Barnadas
Anna Barnadas

Les xarxes urbanes de calor i fred, com a sistemes centralitzats de producció i distribució d’energia tèrmica ( calor i fred), s’estan estenent per el nostre país i s’estan revelant com un dels sistemes més efectius d’utilització col·lectiva d’energies renovables. Les xarxes de calor i fred ofereixen l’oportunitat d’implementar sistemes de generació d’alta eficiència amb l’aprofitament de recursos locals (residuals i renovables).

El sistema es basa en el cooperativisme energètic i presenta una sèrie de beneficis col·lectius en l’àmbit tecnològic com per exemple l’eficiència superior als sistemes individuals, la capacitat d’integració del sistema a la trama urbana. Els beneficis en l’eficiència energètica i dels recursos seria la part més destacable, passant per l’aposta per molt d’aquests sistemes per energies renovables, potencia l’economia d’escala al centralitzar processos i també s’apliquen millores en la qualitat de l’aire i, per tant, en la salut col·lectiva com és la contribució d’aquests sistemes a la reducció d’emissió de gasos hivernacle, l’eliminació dels riscos de malalties associades a les torres de refrigeració i la reducció de pèrdues de refrigerants a l’atmosfera en relació al sistemes convencionals.

Per a l’usuari final, ja sigui un particular o una administració pública, els beneficis econòmics es basen sobretot en la reducció dels costos de manteniment, la reducció de la inversió compartida que es sol realitzar des de l’àmbit de col·laboració públic privat i la reducció dels costos d’explotació. Per últim, els beneficis en qualitat de vida es basen sobretot en reducció de riscos, reducció de l'impacte visual i disminució de sorolls i vibracions en els edificis connectats al sistema.

Des de l’àmbit municipal podem col·laborar potenciant aquestes xarxes de districte i també amb una col·laboració activa incloent les instal·lacions municipals en aquests sistemes de calefacció i refrigeració.

Hi ha empreses que ja són punta de llança en el nostre territori i que acumulen guardons a nivell europeu per aquestes instal·lacions, com és el cas de l'olotina, Wattia, que va ser la responsable de la Xarxa Espavilada de Calor (XEC) que actualment està funcionant a la capital de la Garrotxa.


Anna Barnadas
Sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana
mediambient@esquerra.cat


Per més informació:

http://www.consorcisigma.org/wp-content/uploads/Presentacio-projecte-xarxa-espavilada-calor.pdf

https://consorcibesos.cat/wp-content/uploads/2016/01/QA_Infraestructures-ambiental-urbanes-Xarxa-calor-i-fred-DHC.pdf

http://www.energreendesign.com/2o-premio-mapei-dhc-olot/

http://www.ecoenergies.cat/ca/la-xarxa/la-xarxa/la-xarxa-d-ecoenergies

http://www.fototermic.com/Pdf/Biomassa/valoritzacion_residus_de_fusta_per_a_calefaccio_i_electricitat_als_municips_ICAEN.pdf