Seguretat i Protecció Civil

Crònica d'una regidora de seguretat ciutadana

M’agradaria en aquest primer article presentar-me i parlar dels meus inicis, explicar com i perquè he acabat essent regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil a l’Ajuntament de Manlleu.

Treballo a l’Ajuntament de Manlleu des de fa 23 anys, sempre a l’àrea de Policia. He passat per diferents llocs de treball, de recepcionista a regidora, passant pel lloc d’auxiliar administrativa i posteriorment com a cap de suport al comandament. Això m’ha permès conèixer bé el servei, sé què és fer atenció ciutadana i em permeto el luxe de dir que conec la policia de dalt a baix i de baix a dalt. Recordo encara com vaig viure l’arribada del primer detingut que jo vaig veure, un noi emmanillat, que al veure’l entrar cap a les dependències em va fer llàstima i em va fer tremolar tot el cos. Els anys a la policia t’endureixen, i no en el sentit de ser menys persona, si no d’agafar consciència de “les coses” des d’un punt de vista diferent.

La Policia Local ha canviat molt ens els últims anys. Recordo com a fet que va marcar un abans i un després el primer desplegament dels Mossos d’Esquadra a la comarca d’Osona. Aquest era un fet que potser ens miràvem amb recel per la por que teníem de que amb la seva arribada es donés una pèrdua d’identitat del cos de policia local. No ha estat així, al contrari, els 2 cossos són totalment complementaris i ens permeten sumar, treballar junts és fàcil si hi saps trobar l’encaix. M’atreveixo a dir que Manlleu ha trobat aquest encaix. Recordo també com a gran canvi l’entrada de la primera dona al cos de policia, va ser l’any 1998 i des de llavors ha plogut molt! Ara tenim un cos policial de 32 agents, 27 homes i 5 dones.

He arribat a la política de la mà d’una persona a qui aprecio i respecto, en Pere Prat. I el que si que vaig tenir clar des del primer moment és que si jo entrava a formar part de l’equip de govern de Manlleu la meva regidoria seria Seguretat Ciutadana.

M’agrada imaginar com seria per la “policia ideal” això ens permet marcar-nos línies de treball clares per assolir objectius ben clars i definits. Tinc clar que en els cas de Manlleu, l’èxit rau en la policia de proximitat. La ciutadania ha d’incorporar a la policia com un element més de la ciutat i com a persones generadores de confiança. Seria perfecte que la gent conegués pel seu nom a tot/es els/les agents però sense oblidar, això si, les funcions de la policia, la seguretat ciutadana i de trànsit, incloent la sanció.

La regeneració del cos policial de Manlleu, està fent que tinguem un cos jove, que accedeix al seu lloc de treball després d’haver passat per l’ Institut de Seguretat Pública de Catalunya, això fa que cada vegada la policia local estigui més preparada i en alguns casos més especialitzada, fet que evidentment aporta un valor afegit al cos.

Tinc l’objectiu clar, la seguretat del ciutadà. Que la ciutadania es senti segura a Manlleu és l’objectiu pel que treballem i per assolir-lo plenament necessitem de la col·laboració ciutadana. La ciutadania són els nostres ulls al carrer, per tant la relació ha de ser bidireccional. Per mi això passa per la proximitat. Actualment Manlleu té 4 agents de proximitat que es reparteixen pels diferents barris, aquest model ens funciona per què estem aconseguint això, que la ciutadania s’adreci als agents amb la màxima normalitat.

Cal recordar que el cos policial és un cos format per funcionaris amb el bo i el dolent que això comporta. La policia és jeràrquica i està emmarcada en un reglament i una legalitat poc flexible, això fa que a vegades la nostra tasca no sigui fàcil d’entendre per al a ciutadania.

Els serveis públics en general estan vivint la revolució digital i la policia en això no és diferent. Un dels reptes importants que tenim és veure com les noves tecnologies i les xarxes es poden incorporar al nostre dia a dia i ajudar-nos a millorar la relació administració – ciutadà.

Ja per acabar m’agradaria fer una reflexió... a mi seguretat ciutadana, i concretament la Policia Local m’han enganxat! És una regidoria especial, no és difícil, però necessita que te l’estimis l’entenguis, només així les coses rutllen.


Carme Trillas
Regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil a l'Ajuntament de Manlleu
Vocal de la comissió sectorial de Seguretat i Protecció Civil d'Esquerra Republicana