Medi Ambient i Energia

Propostes de l'Estratègia Residu Zero per a les eleccions municipals.

El Residu Zero a Catalunya
El 2011 es va presentar l'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) amb representats diferents sectors de la societat catalana. Hi va participar el món local, les associacions municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis per la recollida “porta a porta”, els municipis “Residu Mínim”, l’Agència de Residus de Catalunya, representants del sector econòmic i empresarial, el conjunt de les universitats públiques i centres de recerca, així com de les entitats ecologistes i socials.

L'Estratègia Catalana Residu Zero és una iniciativa ciutadana que promou un canvi de model en els sistemes de producció i consum del nostre país amb l'objectiu de tancar els cicles dels materials. És un mecanisme d'impuls d'estratègies que minimitzin la generació de residus i redueixin la fracció de rebuig, tot rebutjant els tractaments finalistes (abocador i incineradora), i plantejant alternatives econòmiques i socials a la gestió de les fraccions no recuperables.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins un moviment internacional (Zero Waste International Alliance i Zero Waste Europe) al qual ja s’hi han adherit nombroses administracions locals i regionals, empreses i organitzacions de diferents països.

En la gestió dels residus el paper dels municipis és clau i, per això, el 2012 es va constituir la Xarxa de Municipis de l’ECRZ que està formada per 55 municipis que comparteixen l'objectiu de:

•Aconseguir que, l’any 2020, la producció de residus sigui inferior a 1,20 Kg/habitant/dia.
•Invertir la situació actual de manera que, l'any 2020, com a mínim el 70% dels residus generats siguin recuperats i, com a màxim, el 30% siguin destinats a tractament finalista.
•Tancar el cicle dels materials per tal que tot residu pugui ser transformat en matèria primera, tot procurant la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
•Impulsar el canvi del marc legal vigent a Catalunya per tal de facilitar aquests objectius a través d'una Llei de Prevenció de Residus que garanteixi la responsabilitat del productor dels productes que esdevenen residus.

Compromisos de les candidatures: 10 propostes per avançar cap al Residu Zero

De cara a les eleccions municipals l'ECRZ demana a les candidatures electorals que donin suport als principis de l'ECRZ de manera que quedi recollit en el seu programa electoral:

1.Aprovar un Pla Local Residu Zero, amb participació dels diferents agents socials i econòmics, que concreti com s’aplicarà l’Estratègia Residu Zero dins del proper mandat i que garanteixi la transparència i participació pública al llarg de l'aplicació del Pla. Donar suport i impuls a una nova legislació supramunicipal que procuri per la prevenció i per la responsabilitat del productor dels productes que esdevenen residus.

2. Establir objectius de prevenció i recollida selectiva neta quantificables amb l'objectiu de recuperar un 70% de la brossa i/o produir menys de 100 kg/hab/any de rebuig en dues legislatures.

3. Contemplar la possibilitat de construir una planta agrícola de compostatge o planta de compostatge descentralitzada.

4. Avaluar la viabilitat de la implantació recollida porta a porta per als residus domèstics.

5. Realitzar auditories de producció de residus comercials i implantar la recollida porta a porta, almenys per als residus comercials (total o per algunes fraccions).

6. Adoptar mesures de prevenció de residus i de compra verda en el funcionament de l'Ajuntament.

7. Promoure la reutilització i els circuits de reparació de productes. I facilitar l'accés d'empreses d'economia social als productes reutilitzables.

8. Implantar un sistema d'incentius econòmics per promoure la prevenció de residus i la participació en la recollida selectiva en quantitat i qualitat.

9. Augmentar el preu de l'abocador o incineradora, en el cas d'instal•lacions de titularitat municipal.

10. Oposar-se a qualsevol tipus d'incineració del rebuig del municipi.

Podeu trobar més informació a les següents webs:
•http://estrategiaresiduzero.cat/
•http://www.zerowasteeurope.eu/
•http://zwia.org/