Política Territorial

CEDINSA, el rescat de la C-17 i d’altres actors que no són espontanis.

Aquests darrers dies s’ha fet públic la dificultat econòmica de CEDINSA per fer front al pagament del crèdit amb el que es va finançar la construcció de l’Autovia C-17 (Centelles-Ripoll). La proposta de l’empresa és que la Generalitat assumeixi els 211M€ que falten per pagar.

On és el problema ?

Cedinsa va finançar tota l’obra de la C-17 amb un préstec sindicat del que formen part CaixaBank, Bankia, Banco Santander, BBVA, Catalunya Banc i el ICO. El termini per pagar els 211M€ és el 31 de desembre del 2015. Si no hi ha acord de refinançament hi ha una garantia vigent al contracte que permet demanar que el deute l’assumeixi la Generalitat.

Sembla que la concessionària no té els diners per fer front a aquest pagament i en el cas que no el fes entraria en fallida econòmica. El crèdit sindicat tenia un venciment de cinc anys, període molt curt, sobretot comparat amb altres infraestructures.

D’altra banda tot i que la concessió té uns ingressos assegurats, peatge a l'ombra -la Generalitat paga a la concessionària per cada vehicle que hi circula (0,80€ per cotxe i 1,10€ per camió- la intensitat de tràfic diària és d'uns 25.000 vehicles, i les previsions eren de 35.000. O sigui CEDINSA hauria de cobrar aproximadament uns 11’5M€ anuals i en cobra 8’2M€.

Ja es veu que amb la previsió d’ingressos feta cinc anys enrere estaríem en les mateixes condicions si fa no fa. Cal recordar que CEDINSA no va aportar fons propis i que tota l’obra va anar a finançament.

Què més fa CEDINSA ?

Ens parlen de la possible fallida de CEDINSA només referint-se a la concessió de la C-17. Però l’empresa té actualment adjudicats un total de 267 km d’autovies a Catalunya que representen una inversió de 1.509 milions d'euros:
L'eix del Llobregat (C16) entre Sant Fruitós de Bagés i Berga té la concessió de tot el tram (d'uns 40 km) durant 33 anys (fins al 2036)
Eix d’aro des de Maçanet de la Selva fins a Platja d’Aro, 27km. La concessió és per un període de 33 anys
Eix Transversal de 151km des de Cervera fins a Caldes de Malavella. La concessió és per un període de 33 anys.

Una empresa concessionària d’aquesta magnitud no pot aconseguir refinançar el crèdit, tenint uns ingressos assegurats i amb un volum de negoci molt més gran ?

La pròpia concessionària diu a la seva web: “La nostra capacitat tècnica i solvència econòmica queden garantides per l'eficiència dels nostres socis: quatre de les empreses constructores més importants de l'Estat espanyol (FCC, Copcisa, Copisa, Comsa-Emte).”

Segons això no hi haurà d’haver problema econòmic.

Qui són els accionistes de CEDINSA ?

FCC és el majoritari amb el 34%, la resta de socis tenen el 22%: Copcisa (família Carbonell), Copisa (família Cornadó) y Comsa-Emte (famílies Miarnau i Sumarroca)

Quan es va crear CEDINSA ?

Diuen que la creació CEDINSA va ser impulsada amb l’ajuda de CatalunyaCaixa, en el moment que hi havia el govern del PSC-ICV i ERC a la Generalitat. Sembla que des del PSC es volia impulsar una concessionària catalana per compensar el poder d’Abertis. Això explicaria que totes les concessions que té CEDINSA són del període 2003-2011.

CatalunyaCaixa es va haver de vendre les accions el 2012, que va ser adquirides pels altres socis.

La fórmula del peatge a l’ombra genera problemes de finançament

La fórmula del peatge a l’ombra es va escollir perquè la Generalitat no tenia fons per pagar totes les obres d’infraestructures i no es volien implantar més peatges als ciutadans.

La sindicatura de Comptes ja va advertir el 2008 sobre l’abús del finançament mitjançant els peatges a l’ombra: Sistema complex, de baix control, repercussions a llarg termini i no serveix per esquivar l’endeutament públic.

El cas de la concessió de la C-17 no és l’únic que té problemes pel sistema de finançament.

Conclusions

Caldrà fer allò que diu el contracte i que surti més beneficiós per a l’administració pública, o sigui pels ciutadans. En aquest sentit, assumir el deute de 211M€ probablement és més econòmic que pagar més per cada vehicle de pas (peatge a l’ombra) o altres fórmules que sonen per Palau. En aquest sentit la situació econòmica de la Generalitat no dona molt marge.

És dubtós que CEDINSA no pugui negociar el refinançament del crèdit. Tenir les constructores més importants del país com a socis serveix, entre d’altres coses, per forçar una negociació.

No estem davant d’una quantitat econòmica desproporcionada, els socis de CEDINSA alguna responsabilitat han d’assumir.
Estem pagant molt cara la dinàmica de país dual a la que ens van arrossegar CiU i PSC, tu els teus i jo els meus. És veritat que vam compartir el govern amb el PSC i no vam saber veure el desencert en la política de finançament de les infraestructures i en els sistemes de concessió. Assumir-ne la responsabilitat és, entre d’altres coses, no acceptar solucions que perpetuïn el problema o el sistema fallit de la concessió.