Medi Ambient i Energia

Hi tenim dret

El proper 9 de novembre es convoca tots els catalans a les urnes i, tot i els intents de prohibició per part del Govern espanyol, anirem a votar, simplement, perquè hi tenim dret.
Tenim dret a repensar i executar el nostre propi futur energètic, en un moment de canvis profunds en el món, canvis que sembla ignorar absolutament l’administració estatal espanyola.
Tenim dret a decidir com i quan volem tancar les centrals nuclears presents al nostre territori i tenim dret a dissenyar un futur pròsper i sostenible per a les Terres de l’Ebre un cop deslliurades de la hipoteca nuclear.

Tenim dret a implantar un mercat elèctric deslligat de l’aristocràcia funcionarial de l’Estat espanyol, lliure de monopolis i xantatges tarifaris.
Tenim dret a participar en els fòrums mundials pel canvi climàtic, a dissenyar una estratègia pròpia que tingui en compte les peculiaritats de la nostra economia i del nostre territori i sense les trampes i tripijocs de l’administració estatal actual.

Tenim dret a que la gestió de tota la conca de l’Ebre, amb el Segre i les Nogueres, deixi d ‘estar en mans d’una estructura centralitzada i casposa hereva de l’antic règim per a que passi a estar en mans d’un consorci de gestió internacional, com tots els grans rius europeus transnacionals, sota supervisió de les autoritats europees.
Tenim dret a disposar d’una de les legislacions de protecció dels animals més avançades del món, sense imposicions externes sota la pretesa excusa d’un patrimoni cultural tronat que no ha estat mai nostre.

Tenim dret a gestionar lliurement els nostres espais costaners, les nostres platges, els nostres ports i les nostres aigües territorials, sense limitacions ni servituds absurdes en nom de la defensa nacional d’altres.

Tenim dret a dissenyar un marc fiscal propi, en sintonia amb els criteris dels països més avançats, que ens permeti ser capdavanters en una fiscalitat ambiental endreçada, justa i incentivadora de les millors pràctiques en tots els àmbits de l’economia productiva.

Ens sobren els drets i els motius, tothom en té els seus, però alguns dels nostres són aquests, per això el 9N votarem, i votarem Sí+Sí.


Quim Sangrà
president de la comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
mediambient@esquerra.org