Medi Ambient i Energia

El Canvi Climàtic, institucions i Barcelona

S’ha constituït l’Observatori Metropolità del Canvi Climàtic, amb el suport del Grup d’Experts sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. És a dir, un nou organisme que redundarà sobre aspectes discursius i tòpics del Canvi Climàtic, però que, almenys a simple vista, no aporta res de nou pel que fa a la dotació de recursos per a la investigació.

Caldrà estar amatent per constatar si hi haurà contingut de debò. O bé és un nou ens que es fa perquè s'ha de fer i s’ha de quedar bé.

Només cal observar que el govern de CiU crea un 'Observatori de Canvi Climàtic de Barcelona' i el de CiU a la Generalitat decideixen, gràcies a la iniciativa del Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, carregar-se l’IC3 (Institut Català del Clima) l’únic institut de recerca del Clima de tot l’Estat que estudia el Canvi Climàtic de forma seriosa i que és reconegut internacionalment.

Així doncs, tot i que no es perd mai l’esperança, crec que aquesta vegada tampoc anem seriosament i, per tant, caldrà esperar nous temps per prendre’ns el Canvi Climàtic com una oportunitat per a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Efectivament parlo d’oportunitat perquè Barcelona pot aspirar a ser una referència Internacional amb una estratègia conjunta per a l’estudi del Canvi Climàtic, la contaminació Atmosfèrica, l’energia i el metabolisme de la ciutat.

Tenim el talent, el que encara no ha marxat, tenim les institucions necessàries tant d’àmbit universitari com de caràcter local i municipal, tenim els espais ad hoc per desenvolupar-ho, com ara el 22@, tenim el front marítim, molt necessitat d’una intervenció directa per millorar-ne el seu fons, tenim una plataforma guanyada al mar (on havia d’anar el zoo marí) que espera un ús concret...

BCN és una ciutat que destaca en ciència, en barreja d’oportunitats, en el talent i en l’obstinació de fer les coses ben fetes. Per tot això crec que és possible crear un clúster del Clima genuïnament barceloní, que combini l’excel•lència de la investigació amb els serveis d’informació climàtica.

Parlo d’Incorporar-nos a les xarxes internacionals de Tecnologia pel clima i captació de dades, d’Implementar sistemes de mesurament en xarxa a tota la ciutat d’elements contaminants (partícules en suspensió i N2O, entre d’altres) i de gasos efecte hivernacle. De fer join bussines amb els operadors de les tecnologies de la Informació les Noves tecnologies 3.0 de la comunicació i de la telefonia vinculats al medi ambient urbà. També en la tasca de divulgació i extensió del coneixement tenim la oportunitat de crear un pol educatiu i de lleure pel clima.

I efectivament també parlo de vincular els aspectes econòmics que es generen a partir d’una estratègia combinada, on entren els aspectes tecnològics i els productes de mesurament, així com els serveis personalitzats com ara els sistemes d’informació especialitzats i temàtics, inversió directa en l’estructura d’investigació, inversió directa en xarxes i estructures tècniques. Assentament d’empreses associades al sector. Tot això si sabem reconèixer una oportunitat i posem en valor tot el que tenim, anant més enllà de la foto, la paraula oportuna i el cop del colze inter-administratiu.

Ricard Martínez
Secretari de Política Territorial d'ERC