Medi Ambient i Energia

El Castor que ens ve a sobre

El Ministerio de Indústria Espanyol, amb el PSOE manant, va promoure el Projecte Castor en primera instància a Catalunya. Com que des del govern Català i altres institucions se’ls demanaven massa informes i garanties van decidir fer-lo en aigües valencianes, on els Governs, malauradament, sembla que són més permissius...

El cas és que el projecte va tirar endavant tot i les protestes de municipis, entitats ciutadanes, plataformes, etc. El cas va arribar lluny, fins i tot el novembre del 2009 Oriol Junqueras, com a Eurodiputat va demanar a la Comissió Europea que emprengués mesures contra el Castor per vulnerar la directiva 2001/42.

No es va considerar necessari incloure un informe sísmic a l’informe d’Impacte Ambiental, i ara l’empresa diu que estan en una zona amb probabilitats de moviments sísmics.

Tot i la crisi econòmica, el govern del PP va fer tot el que va ser necessari per donar-li viabilitat i garantir la inversió per part d’Escal UGS (fortament participada per ACS, del Florentino).

Tot i que el projecte va passar dels 500 als 1300M de cost, fet habitual en les grans infraestructures a l’Estat, va rebre les ajudes públiques necessàries a través dels "project bonds" i del suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Vaja la primera vegada que es feia en una gran infraestructura a l’estat. Això per als que dubten de les “virtuts” de la llotja del Bernabeu.

I ara comença a esclatar tot:

És inversemblant que encara no se sàpiga del cert si s’està injectant gas o no. No sabem com evolucionaran els moviments sísmics, no sabem si hi haurà fugues a l’entorn marí i si això pot afectar la costa.

A darrera de l’exigència del tancament del projecte, que s’ha de fer, hi ha la pregunta: qui pagarà? Malauradament la resposta serà consultada, novament, als assidus de la llotja del Bernabeu, i malauradament crec que podem avançar que anirà a càrrec de l’erari públic.

Hi ha un altre problema: què se’n fa de tot el muntatge ? i com es fa per a que no hi hagi riscos ?

Hi ha un altre problema derivat: qui confiarà en un projecte industrial, energètic, miner, etc. en el futur ? Recordem que la idea d’emmagatzemar gas sota terra com a reserva també la tenim a Catalunya endins.

I una pregunta final que, tot i retòrica perquè ja en sabem la resposta, no em puc estar de fer-la. Ningú dimitirà ? ningú assumirà cap responsabilitat ? ningú passarà pels jutjats ?

Doncs bé, amb el Castor que ens ve a sobre és un motiu d’exemple per reflexionar que és d’aquest model d’estat, que fa les coses d’aquesta manera que volem marxar.