Medi Ambient i Energia

L’impuls a l’economia verda, un tema del qual tothom en parla però que cap govern fa

El 85% de l’energia que es consumeix mundialment té un origen fòssil. Per obtenir aquesta energia es consumeixen recursos finits que generen importants canvis en el conjunt del planeta. Els científics han arribat a la conclusió que cal una nova economia dels recursos, que sigui més estable, més respectuosa amb el medi ambient, amb una producció i distribució més locals, i basada en fonts d’energia renovables.

L’ONU assenyala que l’economia verda es un àmbit estratègic i fonamental per a la recuperació econòmica, l’eradicació de la pobresa i la millora de la disponibilitat dels recursos naturals necessaris per al desenvolupament.

En el context de crisi actual, Catalunya no ha destacat precisament en el desenvolupament de l’economia verda, ni tampoc, en la reconversió dels sistemes productius industrials del país per a fer-los més eficients, més competitius i més exigents ambientalment.

Toca fer front a la crisi, i no només amb retallades. Des d’ERC tenim el deure, amb la responsabilitat que ens ha atorgat la ciutadania, de fer propostes rigoroses, viables i assenyades, emmarcades en el context mundial i ajustades a les necessitats del nostre país.

Per exemple, augmentar la inversió en R+I+D en matèria ambiental com a sector estratègic en la dinamització econòmica del país, la creació d’empreses i noves ocupacions i professions.

Creiem que podem ser un país capdavanter en l’ecoinnovació entesa com l’evolució dels processos productius, de l’organització, dels dissenys i dels materials, cap a una millora ambiental del cicle de vida dels productes finals.

Podem obrir oportunitats de negoci a l’exterior per a les empreses catalanes punteres en energies renovables, eficiència energètica, les tecnologies de l’aigua i la gestió dels residus.

I per a tot això,hem de ser capaços de generar recursos, avançant cap a una nova fiscalitat ambiental, que esdevingui font d’ingressos addicionals, gravant les males pràctiques i les tecnologies més contaminants i més implicades en el canvi climàtic, permetent accelerar el canvi de model alhora que es generen ingressos públics per invertir en recerca i desenvolupament industrial sense gravar el consumidor. Un impost sobre els beneficis de la producció nuclear pot ser el millor exemple, però no pas l’únic. En tenim més...


Víctor Puntas
Vocal de la comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
mediambient@esquerra.org