Política Territorial

Reflexions sobre mapes i territori

Elena Rodríguez
Elena Rodríguez
Estic endreçant papers com molts diumenges. És un dia on llegir la premsa és tot un repte i cada setmana acumulo informació de la que sempre queden papers per a llegir amb deteniment.

Entre aquests papers retrobo un article publicat al diari ARA sobre el gran treball que fa i ha fet al llarg del s anys l’ Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
El començo a llegir i em criden molt l’atenció aquestes paraules: “Abans d’ocupar més territori, hem d’aprofitar el que tenim”.

Que clar i que català. Ni més ni menys. Miro qui ho diu i, efectivament, no podria ser d’una altra manera: el Sr. Jaume Miranda, Director General de l’ICGC.
He tingut el plaer de conèixer i coincidir amb el Sr. Miranda en varies ocasions durant els últims anys i he de dir que estic totalment d’acord amb les seves reflexions i també amb aquestes: Què estem fent i què volem fer amb el nostre territori? Ho volem tot ocupat i urbanitzat?

M’agrada quan el Sr. Miranda ens explica la tradició que tenim els catalans de fer mapes i de com no hem deixat de crear-ne al llarg de la nostra història. Com la evolució del clàssic mapa en paper ha anat deixant pas a les noves tecnologies, sense ,però, desaparèixer del tot.

En aquest sentit, cal destacar el nou producte estrella de l’ICGC: INSTAMAPS, una gran eina que permet a l’usuari fer els seus propis mapes i compartir-los. Per cert, us convido a provar-ho, és gratuït!

Però el que trobo del tot fascinant és consultar l’històric de mapes de diferents punts de Catalunya i, sobretot, dels ortofotomapes (les fotografies aèries corregides per a ser llegides com un mapa) i on puc observar com el territori s’ha anat modelant, canviant, transformant.

Veig com molts punts s’han anat ocupant amb un creixement estudiat i contingut, però com a d’altres indrets la sobre dimensió de nous eixamples ha estat desmesurada o la creació de subnuclis sense continuïtat urbana i sense comptar amb el paisatge em fan posar de molt mal humor... i això, senyores i senyors, ho hem permés tots nosaltres, tots els que treballem en, amb i pel territori i l’urbanisme…

Torno a repetir les sàvies paraules del Sr. Jaume Miranda: “Abans d’ocupar més territori, hem d’aprofitar el que tenim”. Si us plau, fem-li cas!


Elena Rodríguez
Comissió sectorial de Política Territorial
Esquerra Republicana