Política Territorial

Micropobles

Elena Rodríguez
Elena Rodríguez
Des de ja fa un temps en diferents cercles de mon urbanístic va sonant la cantarella del que cal fer amb el municipis petits, de la seva falta de sostenibilitat i de la seva inviabilitat. De com els costos de la seva autonomia política posen en dubte la viabilitat de la seva existència...

En aquest sentit, el passat 24 de gener el diari ARA treia un interessant dossier en la seva edició del diumenge sobre la temàtica dels anomenats micropobles: aquells municipis amb ajuntament propi i inferiors als 500 habitants. A l’article comptabilitzen una tercera part dels 948 municipis que formen el territori català i exposaven els pros i contres de la desaparició o fusió dels mateixos.

El Dr. Joan Nogué, geògraf i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, també ens recordava en un article del 29 de març en el mateix diari Ara de la existència d’aquests micropobles i quina era la seva opinió al respecte amb la qual estic totalment d’acord: no cal fusionar-los, no cal suprimir-los. Hi ha possibles solucions sense haver de perdre la identitat del nostre país tant des del punt de vista del paisatge com del de la vertebració i el govern del territori. Aquests municipis, com bé diu el Dr. Nogué, poden esdevenir laboratoris de noves formes de vida i de govern.

El passat 15 d’abril i organitzat per l’Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya es va celebrar un interessant seminari sota el títol: “Micropobles: paisatge, urbanisme i identitat” en un encantador micropoble del Pla de l’Estany: Sant Miquel de Campmajor. Allà es va debatre sobre el seu futur i el de la resta de petits municipis que cada cop agafen més protagonisme com a impulsors de noves estratègies de desenvolupament local, de nous models energètics, noves formes de govern del territori amb més presència del ciutadà i amb més transparència.

Crec que cal anar a una supramunicipalitat que no ens faci perdre la identitat. Cal que la nova Llei de Territori inclogui totes les referències i tot l’argumentari per tal que no es plantegi en cap cas la fusió de cap municipi. S’han de trobar instruments de planejament que es puguin adaptar a les necessitats i característiques d’aquests municipis.


Elena Rodríguez
Vocal de la sectorial de Política Territorial
Esquerra Republicana