Medi Ambient i Energia

L’autoconsum, una porta a la independència energètica.

Un dels pilars pel desenvolupament sostenible d’un territori és el de la energia. En aquests moments, el Parlament Europeu té com una de les seves fites més importants, el aconseguir una autèntica unió energètica que minimitzi la dependència amb tercers. I té com a objectiu últim i principal, proporcionar als consumidors i empreses la possibilitat d’accedir a energia segura, neta i a un cost competitiu. No cal dir, que en aquest plantejament, les energies renovables adopten una posició preeminent, i l’adopten per molts motius: redueixen la dependència exterior, redueixen el consum de combustibles fòssils contribuint a la lluita contra el canvi climàtic, faciliten el tancament de les nuclears, fan possible un cost estable i incentiven l’economia local i d’alt valor afegit.

L’autoconsum, la producció d’energia en el lloc on s’ha de consumir, produint-la a partir de fons renovables, hauria de ser un dels pilars d’aquesta revolució energètica que vol fer el Parlament Europeu. I dic hauria, atès que la realitat ens allunya d’aquest desig. La realitat ens parla d’un govern central, com no podia ser de cap altre manera, que en comptes d’ajudar al desenvolupament de les renovables i de l’autoconsum, entenent-lo, tanmateix, com acció de pressa de consciència del problema del canvi climàtic, ens vol imposar una taxa per la captació del sol o del vent, vol imposar traves burocràtiques per tal de provocar la desesperació de tothom que vulgui fer una instal•lació i que ha provocat inseguretat jurídica i la ruïna de molts petits i grans inversors. L’actual govern del PP, amb l’assessorament de la FAES, vol deixar l’estat encallat en el model energètic dels oligopolis, dels seus finançadors. Aquest no és el camí d’Europa, ergo, no és el nostre. No ens creiem les mentides al voltant del dèficit de tarifa responsabilitzant les primes a les renovables.

En una recent trobada a Barcelona del sector de les empreses relacionades amb la fotovoltaica i l’autoconsum, vam poder escoltar explicacions tècniques i molt ben documentades, on es desmuntava tota l’argumentació del ministre Soria i, tanmateix, es va posar en dubte que el famós decret que vol implantar la taxa al sol, acabi sent publicat.

L’autoconsum ha de ser un dels pilars del model energètic en la Nova Catalunya que estem creant, tant pels particulars i empreses com per les institucions, els ajuntaments. El nostre territori ens permet diversificar la font utilitzada, tenim sol i vent, biomassa diversa, hidràulica, tenim xarxa empresarial i una part important de la ciutadania conscienciada. Ens cal independència energètica.

Ja fa molt de temps, que en els documents de treball d’ERC, programes electorals i programes marcs congressuals, apareix el concepte autoconsum energètic, atès que no només apostem per les energies renovables, volem el tancament de les nuclears i que cada ciutadà, empresa o institució tingui llibertat energètica.

L’autoconsum ens obra una porta més en aquest procés vers al nou país.

Jaume Torras
Vocal sectorial de Medi Ambient i Energia