Medi Ambient i Energia

De la pobresa enrgètica al dret als subministraments bàsics

El 19 de febrer el nostre diputat, Pere Bosch, va tornar a defensar, tossudament alçat, en el Parlament de Catalunya l’accés a l’aigua i l’energia. I un cop més, amb aquesta actitud persistent Esquerra va aconseguir la seva aprovació i fer una nova passa endavant en uns conceptes desconeguts, fins fa ben poc, per a moltes persones com són la pobresa energètica o el caràcter de servei bàsic de l’aigua.

La moció, la va estructurar en quatre grans blocs:
- Informació i formació per tal que tots els usuaris i usuàries tinguin coneixement de quins recursos proporcionen, tant les empreses com el conjunt d’administracions, per evitar els talls de subministrament
- Desplegament, abans de 30 dies, del fons d’ajuda d’afectats. I que aquest incideixi també en el tema de l’eficiència energètica dels edificis , tal i com ja es fa a Bèlgica, a França o al Regne Unit
- Establiment d’un mínim de subministrament basic d’aigua (60l/persona/dia) per garantir que les persones vulnerables puguin accedir gratuïtament a aquest servei
- Repensar quin model energètic, quan tinguem oportunitat de fixar el preu social de la llum o del gas, volem aplicar en la Catalunya independent.

La gestió pública dels serveis pot garantir que els guanys reverteixin en l’eliminació de les desigualtats socials, raó per la qual es proposa crear un servei d’assessorament als ajuntaments que vulguin recuperar la gestió pública del servei de subministrament d’aigua ,a fi de millorar-ne la gestió i vèncer les dificultats tècniques i polítiques d’un procés de re municipalització.

En el nou país tenim l’obligació d’assolir les plenes competències en la gestió dels recursos mediambientals, aigua i energia, perquè són bàsiques per tal de revertir les desigualtats socials que ha provocat la seva gestió en mans de formacions polítiques amb sensibilitats ambientals i socials a ras de zero.

Mentrestant, cal seguir insistint en aquesta línia de treball intersectorial que ha de servir de model de la que ha de ser una nova manera de gestionar territori, recursos i, pel damunt de tot, les necessitats de les persones perquè assolim objectius poca a poc. Tossudament.

Eli Forés
Comissió sectorial de Medi Ambient i Energia
Esquerra Republicana