Seguretat i Protecció Civil

Modificació de la “Ley de Seguridad Ciudadana”

Aquesta nova llei, que contindrà 55 articles enfront dels 39 encara vigents, diferenciarà entre infraccions molt greus multades amb entre 30.001 i 600.000 euros, i greus sancionades amb entre 1.000 i 30.000 euros.

Possibilitat que els vigilants privats puguin, amb l'autorització pertinent, identificar i detenir a la via pública.

Entre les infraccions molt greus, trobem la pertorbació d’actes públics, esportius o religiosos, les concentracions no comunicades davant institucions del Govern, protestes en zones de risc com a centrals nuclears o aeroports o enlluernar amb làsers a conductors de tren, metre o avions. Dins dels delictes greus, estan l’alterar l’ordre públic encaputxat o cobert, amenaçar o insultar a cossos de seguretat de l’Estat, l’exercici de la prostitució, escalar edificis públics o la realització del botelló. Així mateix, d’aprovar-se la llei, els agents de policia tindrien autoritat per portar-se el DNI del ciutadà amb el fi de comprovar la veracitat del document.

Dubtes de legalitat en el marc Europeu

El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, s'ha referit aquest dimarts a l'esborrany de la llei de seguretat ciutadana que prepara el govern espanyol i ha considerat que és "altament problemàtica". La proposta del ministeri de l'Interior preveu multes de fins a 600.000 euros per a manifestacions no comunicades davant d'institucions públiques. Muiznieks ha advertit que la nova llei planteja dubtes sobre "si són necessàries aquestes restriccions en una societat democràtica" per mantenir l'ordre públic, i sobre com evitar "interferir massa en la llibertat de reunió". El comissari ha afegit que, si els plans del ministeri van més lluny, "tractaré el tema amb les autoritats espanyoles".

El sorprenent suport de CiU

CiU dona suport a la llei a canvi de modificar la Llei de Seguretat Privada que permetrà tant a la Generalitat tenir un control directe de totes les investigacions que realitzin les agències de detectius a Catalunya. No podem entendre com CiU pot donar suport a la reforma d’una una llei que té com a principal objectiu fer callar les protestes socials i, sobretot, les nacionals. De veritat que ens haurien d’explicar si és que no hi ha pensat o és que en Durant els hi ha clavat un gol des de Madrid.

Interpretacions aleatòries de la Llei

A partir d’ara dir que Espanya ens roba és una ofensa o un ultratge a Espanya?
Xiular l’himne d’Espanya serà una ofensa o un ultratge ?
Portar una estelada a un camp d’esports o al Palau de la Música serà una perturbación muy grave de la seguridad ciutadana en espectáculos deportivos o culturales ?

Rebuig del món jurídic i social

Tot i els canvis introduïts a darrera hora, la reforma de la llei de seguretat ciutadana, impulsada pel ministre Jorge Fernández Díaz, provoca un rebuig unànime entre les entitats socials i els juristes.

Tendència al totalitarisme

La llei pot trencar el difícil equilibri entre el binomi llibertat/seguretat i desequilibrar la balança cap al segon “de forma perillosa”, és la tendència de les actituds polítiques totalitàries; quan no puc controlar la protesta social la prohibeixo amb lleis més o menys edulcorades.

Massa coincidències

És clar que, tal i com està el món de la judicatura a Espanya, no és estrany que aquestes lleis i aquestes formes totalitàries avancin. Aquesta mateixa setmana el Col.legi d’advocats de Madrid va suspendre el debat i votació per retirar els títols de Degà honorífics als dictadors Franco i José Antonio Primo de Ribera. Els advocats feixistes es van concentrar a l’assemblea per impedir la votació amb crits de “Viva Franco , Viva José Antonio”.

Cada vegada més la nostra lluita nacional esdevé una lluita de democràcia contra totalitarisme.


Ricard Martínez
Secretari nacional de Política Territorial d’ERC