Medi Ambient i Energia

Moviments ciutadans i sobirania energètica, ara i en la Catalunya independent

Fa pocs dies va tenir lloc al Parlament de Catalunya un debat al voltant de la pobresa energètica. No sobre la pobresa en general, que afecta un important sector de la nostra societat , sinó sobre aquest nou concepte que afecta als consumidors vulnerables, que tenen dificultats per mantenir els subministraments bàsics que garanteixen el confort mínim a la llar. Coincidint amb el debat, tenia lloc una manifestació ciutadana promoguda per la Xarxa per la Sobirania Energètica a la plaça Sant Jaume per reclamar, precisament, la sobirania energètica.

Per les xarxes socials circula informació sobre una campanya impulsada per diversos col·lectius ecologistes com Greenpeace o Ecoserveis que orienta la ciutadania a disminuir la potencia de llum contractada a les llars. Una de les principals fonts d’ingressos de les companyies elèctriques és la sobredimensió de la potència domèstica, igual que succeeix a escala estatal, que és com operen aquestes companyies. De fet, a l’Estat Espanyol hi ha 110.000 Mw de potencia instal·lada i el pic de consum més elevat que s’ha enregistrat en els passats cinc anys ha estat de 45.000 Mw. Òbviament, el negoci de les companyies elèctriques està en la instal·lació de potència que mai es consumeix, però si que es paga. En períodes de crisi, per què hem de pagar una potència contractada a la llar si ni tan sols la podem fer servir perquè no la podem pagar?

També es desenvolupen, arreu del país, jornades i cicles de debat on s’analitzen les implicacions de la diferència entre l'energia especulativa i les energies necessàries per a la vida per part, també, de la Xarxa per la Sobirania energètica. Aquest col·lectiu està prenent cada cop més força entre la ciutadania a les demarcacions costaneres de Catalunya. A les comarques de Tarragona ja escalfen motors per iniciar una campanya per la Sobirania Energètica que pretén acabar amb una gran manifestació antinuclear a les portes de la Central Nuclear de Vandellòs, amb motiu del 25è aniversari de l’accident que provocà el seu tancament.

Cooperatives com Som Energia, nascuda a Catalunya i que ja supera els 11.000 socis, està promovent arreu del país una campanya de promoció de l’autoconsum per pal·liar els costos del consum energètic dels consumidors vulnerables, un concepte definit en les directives europees que l’administració de l’estat, més encaparrada en liquidar la sobirania energètica que en promocionar-la, ha arraconat darrera un garbuix de definicions a cop de Decret Llei. Aquesta mateixa cooperativa impulsa una campanya de desobediència solar per lluitar, precisament, contra tots els impediments legals que el govern del PP posa a l’autoconsum energètic.

L’oligopoli energètic no té cabuda en la Catalunya del dia després de la proclamació de la Independència. Aquesta ciutadania, que movent-se ens ha portat a les portes de la consulta, no pot ser ignorada el dia després i, per tant, tot aquest moviment ciutadà al voltant de l’energia han de tenir cabuda en la construcció d’un estat sobirà, també energèticament.


Eli Forés