Política Territorial

Baix Llobregat, creiem en el que tenim.

La Tardor queda enrere, els fogots de l’Estiu i la campanya electoral també. I nosaltres insistim que, si es tracta de cercar idees i projectes que ajudin a la reactivació econòmica i a la creació de llocs de treball, hem de posar-nos a treballar amb alternatives al Baix Llobregat.

El debat suscitat per Eurovegas ha posat sobre la taula la crisi d’idees per actualitzar l’activitat econòmica d’una àrea complexa com és el Baix Llobregat, la facilitat amb la que alguns dirigents polítics llencen la tovallola i la caducitat d’un model socioeconòmic basat en el desarrollisme industrial descontrolat i l’apriorisme social.

Des d'ERC tenim una proposta territorial i econòmica per al Baix Llobregat, amb l’objectiu de rellançar l’economia i generar llocs de treball, és en ella mateixa una alternativa al model de concentració que podria implicar Eurovegas, o qualsevol altre projecte de característiques similars.

Partim d’uns ítems que ens semblen rellevants: el caràcter extraordinari que tenen les xifres d’atur a la comarca, el caràcter extraordinari de l’impacte econòmic de les infraestructures que no arriben al seu grau òptim de consolidació per manca d’execució de les inversions previstes i, finalment, la gran diversificació d’activitat econòmica existent a la comarca, a partir de la qual es poden dissenyar estratègies de creixement en tots els sectors, industrial (manufacturer i ...), Agroalimentari, Logístic, Serveis, Turisme, tecnològic...

Així doncs, atenent el caràcter extraordinari de la situació, cal utilitzar eines de planificació, tramitació administrativa, canvis de normatives i capacitat d’inversió extraordinàries, ja que l’ús d’eines extraordinàries respon suposadament a la voluntat pública de generar llocs de treball i no d’apostar per un model concret.

L'existència de sòl industrial i de polígons a la comarca és suficient per fer una reindustrialització, tot seguint les pautes determinades per la pròpia cambra de comerç: Especialització en els serveis, coordinació entre els operadors, millores en les infraestructures actuals i accessos i la creació d’espais d’alt valor afegit on les empreses puguin desenvolupar en millors condicions la seva activitat.

És important la implicació pública en aquest objectiu ja que les administracions són propietàries de bona part del sòl industrial.

Hi ha un enorme potencial de creixement en el sector logístic, partint dels corredors ferroviaris i viaris i la proximitat del Port i l’Aeroport, amb una estratègia comuna amb la ZAL de la Zona Franca. I el nou Hub logístic del Delta amb les actuacions a la ZAL-Prat.

Creixement en el sector turístic i de restauració, amb les potencialitats de nous serveis vinculats a l’aeroport, la restauració amb productes amb denominació d’origen i els recursos naturals (mar, riu, delta i zones muntanyoses).

Hi ha un potencial creixement en la producció agrícola i agroalimentària, tant per a l'abastiment sota la denominació km zero, com amb denominació d'origen de qualitat. Cal recordar que l'agricultura i el seu sector industrial associat, la indústria agroalimentària, és el primer sector en pes en el PIB industrial català (més del 15 %), lleugerament per davant de la industria química i de l'automoció, entre d’altres. A més, és netament exportadora, i està aguantant com cap altre l'embat de la crisi. Tecnològicament és un sector capdavanter. Hi ha tres espais agraris a Catalunya que destaquen per sobre de la resta, tant per la seva integritat I superfície, com pel seu potencial productiu. Aquests són principalment el delta l'Ebre, el delta del Llobregat, i el sistema deltaic Ter-Fluvià- Muga.

No inventem res, només donem valor al que tenim.

Ricard Martínez
Secretari Nacional de Política Territorial d'ERC