Política Territorial

Preu dels carburants, armilles grogues i manipulació

Francesc Pougault
Francesc Pougault
Al 2010, les manifestacions pel manteniment del nivell de les pensions van reunir uns milions de persones. Gairebé tots els medias van relativitzar l'important del moviment, fent-ne un ressò despectiu i limitat.

Al  novembre 2018, amb les pensions rebaixades, les manifestacions contra el preu dels carburants van reunir 300. 000 persones, menys de 0,5% de la població. Setmanes antes del 17 de novembre, els medias van fer el títols de les manis d’aquests dies anunciant bloquejos a tot arreu de l’estat. Resulta que als llocs de bloquejos uns màxims de 100 manifestants eren reagrupats. L’escassetat dels protestataris era compensada amb, per exemple, comentaris radiofònics tal « a tal lloc, hi ha una grossa cinquantena de bloquejadors. També tots el llocs de bloqueig  eren enquadrats de policies i gendarmes que participaven a l'organització del bloqueig. A molts llocs van ser desplegades banderes franceses, s’hi van sentir La Marseillaise i cants militars. Igual s’hi trobaven pancartes i samarretes amb eslògans tals «prou ajuts socials», «prou ajuts als migrants». Manifestants expressaven que cal alentir la suposada transició energètica.

Si el preu dels carburants impacta greument,  el poder de compra dels treballadors, pensionistes, aturats, quan ara el govern afirma ser atent a la gent, hom es pot demanar perquè els governants i la patronal han pas prestat atenció a les reivindicacions sindicals que des de temps se’ls hi van ser adreçades.

La recuperació ultra dretana d’aquest moviment pretesament espontani i apolític ens ha d’alertar. S'hi pot afegir: sovinteja que la misèria i l'explotació fan el llit de la demagògia i del feixisme.


Francesc Pougault
Secretari d’Acció Política
Esquerra Republicana – Catalunya Nord
catalunyanord@esquerra.cat