Seguretat i Protecció Civil

Moviment de tropes ?

Sembla ser que el govern espanyol ha enviat a Catalunya 300 agents de la UIP (Unidad de Intervención Policial) antidisturbis, diuen que per “reforçar” el cos de Mossos d’esquadra pels incidents relacionats amb Can Vies.

Sense desmerèixer els recents incidents, no crec que aquests siguin tan importants com per fer un gest tan “generós”.

Tenint en compte que s’ha fet pública la notícia de l’abdicació del Rei Juan Carlos, tendim a pensar que aquests moviments policials tenen més a veure amb la inestabilitat institucional espanyola que no pas amb uns incidents que, més enllà de quatre fotos cridaneres, en cap moment han suposat una pèrdua de control de la situació per part dels Mossos.

De fet, ara que sembla que hi ha calma amb el tema de Can Vies, les furgonetes antidisturbis del CNP ja són més a tocar de la capital catalana, i alguns ja circulen per diversos carrers.

Recentment, la Delegada del Govern Espanyol a Catalunya Maria de los Llanós de Luna va afirmar el següent: «Las Fuerzas de Seguridad del Estado no pueden ser invisibles para los catalanes». Aquest enunciat s’ha traduït en una major presència al carrer del CNP, una petició al Ministerio del Interior per a que enviïn furgonetes amb els logotips corresponents i en ampliar significativament la mida de la bandera espanyola a les comissaries i casernes militars.

Un alt càrrec d’Interior ha comentat que: “Por el momento protegerán los edificios públicos del Estado en Barcelona”.

La sensació és que aquests agents i aquestes furgonetes no han vingut a donar un “cop de ma” als Mossos, han vingut a quedar-se. Fixem-nos que no es tracta d’una unitat operativa concreta, ja que afirmen que venen des de diversos punts de la Península. Ni afirmen que és un reforç a la Unitat 2a Jaguar (la UIP assignada a Catalunya), ni tan sols que siguin de la Unitat Central d’Intervenció (UCI), depenen directament de la Central a Madrid.

Actualment la 2a UIP-Jaguar a Catalunya és la que més vacants té per assignar nous policies i, a banda de la poca activitat que tenen, hi ha un cert malestar pels canvis efectuats a La Jonquera, un dels destins temporals estables. També hi ha un cert malestar entre els agents per l’entrada a Barcelona de la UCI, ara fa ja un temps.

Tot aquest enrenou coincideix amb els canvis operatius que es volen fer a les UIP i a la UCI, per millorar la coordinació i evitar escàndols com els de l’actuació del 22 de Març que es van saldar amb nombrosos policies ferits i que han generat una forta maror interna.

Així doncs es fa difícil creure que el CNP vingui a dir als Mossos com cal fer la feina i també és difícil creure que vinguin més agents de les UIP per la conjuntura de Can Vies. Es tracta simplement d’un moviment de tropes a l’estil Llanos de Luna.


Santi Romo
Membre de la Sectorial de Seguretat i Protecció Civil d'ERC